Cebulowa zupa-krem z serkiem
Pyszna zupa cebulowa, która – jak większość przygotowywanych przeze mnie zup-kremów – zawiera dodatek serka topionego, co czyni ją aksamitną i kremową w smaku. Dodatkowo wzbogaciłam ją nutą curry.
Przepis podpatrzony u Pati :)
CEBULOWA ZUPA-KREM Z SERKIEM
(na 4-5 porcji)
- 4 średnie cebule,
- 2 średnie ziemniaki,
- 1 łodyga selera naciowego,
- 1 prostokątne opakowanie serka topionego,
- 5 szklanek bulionu warzywnego,
- 1-2 łyżki oleju,
- 1 czubata łyżka mąki,
- 1 łyżeczka curry,
- sól i pieprz,
- słodka lub ostra papryka w proszku groszek ptysiowy lub grzanki
Cebule pokroić w plasterki i podsmażyć je na oleju. Gdy zmiękną, dodać mąkę i jeszcze chwilę smażyć. Bulion zagotować, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojony seler, przełożyć cebulę i gotować ok. 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Zupę zdjąć z ognia, dodać curry i serek topiony. Całość zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zupę podawać posypaną mieloną papryką oraz groszkiem ptysiowym lub grzankami.
12 komentarze
Ale smakowicie! Zjadłabym zupę:)
OdpowiedzUsuńja właśnie jem maminą warzywną zupkę z .ryżem i brokułami.
OdpowiedzUsuńkocham zupy
pysznie wygląda:) uwielbiam takie kremy:)
OdpowiedzUsuńwspaniała aksamitna zupka! :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie przed chwilą ją zjadłam-robiłam dziś na obiad-jest bardzo smaczna,delikatna:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowała :)
UsuńWłaśnie zrobiłam, zjadłam i poszłam do nieba! Zupa przepyszna, aksamitna, delikatnie cebulowa. Nie miałam selera naciowego i użyłam kawałka korzeniowego, ale nie przytłumił on smaku cebuli, czego się obawiałam. Pierwszy raz dodawałam do zupy serek topiony i okazało się to strzałem w dziesiątkę! Dziękuje za przepis! Magda
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :) wypróbuj też inne zupy kremy z dodatkiem serka topionego :) pozdrawiam!
UsuńWidze, ze tez jestes wielbicielka zup-kremow:-) Ja nie dodaje serka topionego:-) Pomimo tego mysle, ze Twoje propozycje sa bardzo ciekawe i wygladaja naprawde pysznie:-) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWyszła przepyszna. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńGenialny przepis, cała moja rodzina się zachwyca :) dzięki za super przepis i w ogóle cały blog, dzięki któremu polbubilam gotowanie, czego wcześniej najserdeczniej nie znosilam :)))
OdpowiedzUsuńZupa super ale po dodaniu carry nie jest juz cebulowa.Czuc tylko carry.Osobiscie uważam że lepiej je pominąć.
OdpowiedzUsuń