Obsługiwane przez usługę Blogger.

Cebulowa zupa-krem z serkiem

By 10:44 , , , ,

Pyszna zupa cebulowa, która – jak większość przygotowywanych przeze mnie zup-kremów – zawiera dodatek serka topionego, co czyni ją aksamitną i kremową w smaku. Dodatkowo wzbogaciłam ją nutą curry. Przepis podpatrzony u Pati :) 

zupa cebulowa z serkiem topionym

CEBULOWA ZUPA-KREM Z SERKIEM 
(na 4-5 porcji)
  • 4 średnie cebule, 
  • 2 średnie ziemniaki, 
  • 1 łodyga selera naciowego, 
  • 1 prostokątne opakowanie serka topionego, 
  • 5 szklanek bulionu warzywnego, 
  • 1-2 łyżki oleju, 
  • 1 czubata łyżka mąki, 
  • 1 łyżeczka curry, 
  • sól i pieprz, 
  • słodka lub ostra papryka w proszku groszek ptysiowy lub grzanki 

Cebule pokroić w plasterki i podsmażyć je na oleju. Gdy zmiękną, dodać mąkę i jeszcze chwilę smażyć. Bulion zagotować, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojony seler, przełożyć cebulę i gotować ok. 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. 
Zupę zdjąć z ognia, dodać curry i serek topiony. Całość zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Zupę podawać posypaną mieloną papryką oraz groszkiem ptysiowym lub grzankami. 


Może zainteresuje Cię również

12 komentarze

  1. Ale smakowicie! Zjadłabym zupę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja właśnie jem maminą warzywną zupkę z .ryżem i brokułami.
    kocham zupy

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie wygląda:) uwielbiam takie kremy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie przed chwilą ją zjadłam-robiłam dziś na obiad-jest bardzo smaczna,delikatna:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie zrobiłam, zjadłam i poszłam do nieba! Zupa przepyszna, aksamitna, delikatnie cebulowa. Nie miałam selera naciowego i użyłam kawałka korzeniowego, ale nie przytłumił on smaku cebuli, czego się obawiałam. Pierwszy raz dodawałam do zupy serek topiony i okazało się to strzałem w dziesiątkę! Dziękuje za przepis! Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało :) wypróbuj też inne zupy kremy z dodatkiem serka topionego :) pozdrawiam!

      Usuń
  6. Widze, ze tez jestes wielbicielka zup-kremow:-) Ja nie dodaje serka topionego:-) Pomimo tego mysle, ze Twoje propozycje sa bardzo ciekawe i wygladaja naprawde pysznie:-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyszła przepyszna. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Genialny przepis, cała moja rodzina się zachwyca :) dzięki za super przepis i w ogóle cały blog, dzięki któremu polbubilam gotowanie, czego wcześniej najserdeczniej nie znosilam :)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Zupa super ale po dodaniu carry nie jest juz cebulowa.Czuc tylko carry.Osobiscie uważam że lepiej je pominąć.

    OdpowiedzUsuń