Obsługiwane przez usługę Blogger.

Surówka z kapusty i kiełków fasoli

By 09:14 , , , ,

Kolejna surówka, którą niedawno zrobiłam. Tym razem improwizacja własna, bo chciałam zużyć napoczętą puszkę kiełków fasoli mung. Wymyśliłam więc na poczekaniu coś takiego :) Surówka bardzo nam smakowała. Zjedliśmy ją jako dodatek do kotletów fasolowych (na które przepis niebawem zamieszczę), ale równie dobrze będzie pasować do dań mięsnych. 

 

SURÓWKA Z KAPUSTY I KIEŁKÓW FASOLI
  • ¼ główki białej kapusty, 
  • 1 mała marchewka, 
  • ½ puszki kukurydzy, 
  • ½ puszki kiełków fasoli mung, 
  • 2 łyżki oleju, 
  • 4 łyżki wody, 
  • 2 łyżki octu winnego, 
  • 2 łyżeczki cukru, 
  • sól i pieprz do smaku 

Kapustę obrać z wierzchnich liści, umyć i drobno poszatkować. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać razem kapustę, marchew, kukurydzę i kiełki. Przygotować zalewę, mieszając ze sobą wodę, olej, ocet winny, cukier oraz sól i pieprz. Wlać do surówki i dokładnie wymieszać. Odstawić na 1-2 godziny do lodówki, aby surówka się „przegryzła”. 

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Pysznie wygląda, aż zrobiłam się głodna.

    OdpowiedzUsuń
  2. improwizacja w kuchni czasem popłaca, pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności!!! Skorzystam z przepisu:)

    OdpowiedzUsuń