Surówka z kapusty i kiełków fasoli
Kolejna surówka, którą niedawno zrobiłam. Tym razem improwizacja własna, bo chciałam zużyć napoczętą puszkę kiełków fasoli mung. Wymyśliłam więc na poczekaniu coś takiego :)
Surówka bardzo nam smakowała. Zjedliśmy ją jako dodatek do kotletów fasolowych (na które przepis niebawem zamieszczę), ale równie dobrze będzie pasować do dań mięsnych.
SURÓWKA Z KAPUSTY I KIEŁKÓW FASOLI
- ¼ główki białej kapusty,
- 1 mała marchewka,
- ½ puszki kukurydzy,
- ½ puszki kiełków fasoli mung,
- 2 łyżki oleju,
- 4 łyżki wody,
- 2 łyżki octu winnego,
- 2 łyżeczki cukru,
- sól i pieprz do smaku
Kapustę obrać z wierzchnich liści, umyć i drobno poszatkować. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać razem kapustę, marchew, kukurydzę i kiełki. Przygotować zalewę, mieszając ze sobą wodę, olej, ocet winny, cukier oraz sól i pieprz. Wlać do surówki i dokładnie wymieszać. Odstawić na 1-2 godziny do lodówki, aby surówka się „przegryzła”.
3 komentarze
Pysznie wygląda, aż zrobiłam się głodna.
OdpowiedzUsuńimprowizacja w kuchni czasem popłaca, pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńPyszności!!! Skorzystam z przepisu:)
OdpowiedzUsuń