Pikantne ciasteczka czekoladowe
Nadeszła kolejna edycja Czekoladowego Weekendu i razem z Maggie, Emmą, Dobromiłą, Wierą, Eve, Siankoo i Panną Malwinną postanowiłyśmy przygotować coś stosownie czekoladowego do tak zacnej okazji ;)
Ja upiekłam ciasteczka czekoladowe wg przepisu ze „Złotej Księgi Czekolady”, który minimalnie zmodyfikowałam. Mają chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze, a przyprawy (zwłaszcza imbir) sprawiają, że ciasteczka są lekko pikantne. Najważniejszym składnikiem tych ciastek jest gorzka czekolada - z tego powodu ciasteczka są nieco wytrawne i już po 1-2 sztukach apetyt na czekoladę zostaje zaspokojony ;)
Popijane mlekiem smakują super :)
PIKANTNE CIASTECZKA CZEKOLADOWE
(ok. 30 sztuk)
- 250g gorzkiej czekolady,
- 225g pszennej mąki,
- 2 łyżeczki kakao w proszku,
- 1 łyżeczka mielonego imbiru,
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
- ¼ łyżeczki mielonych goździków,
- ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- 125g miękkiego masła,
- 100g ciemnego brązowego cukru,
- 1 łyżka świeżo startego imbiru,
- 125g melasy,
Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
W misce wymieszać mąkę, kakao, mielony imbir, cynamon, goździki, gałkę muszkatołową, sodę i sól.
W drugiej misce zmiksować masło z cukrem, aż będzie puszyste. Dodać starty imbir i melasę. Następnie powoli ucierając, stopniowo dodawać mieszankę mąki i przypraw. Na koniec dodać rozpuszczoną czekoladę i wymieszać.
Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny, aby zgęstniało.
Z ciasta formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, obtaczać je w cukrze i układać je w dużych odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Piec w 180 stopniach przez 8-10 minut. Ciastka w momencie wyciągania z pieca powinny być miękkie. Nie zdejmować ich z blachy, dopóki trochę nie przestygną i stwardnieją.
Gotowe ciastka można dodatkowo oprószyć cukrem.
(źródło przepisu: „Złota Księga Czekolady”)
14 komentarze
Interesujące.)
OdpowiedzUsuńsmakowicie wyglada :D
OdpowiedzUsuńzwroce tylko uwage ze w przpeisie dwa razy jest "2 łyżeczki kakao w proszku" :D
dzięki :) już poprawiłam :)
Usuńbardzo ciekawe połączenia chyba znalazłby się u mnie amator takich ciastek:)
OdpowiedzUsuńTakie pikantne ciacha muszą być jeszcze bardziej czekoladowo pyszne :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepięknie, dobra robota! Robiłam kiedyś z chili i były przepyszne, Twoje też na pewno by mi zasmakowały.
OdpowiedzUsuńTak! Też je piekłam. Są pycha :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszystko co czekoladowe, ale jak czekoladowe to musi byc slodkie nie wytrwane ani pikantne.. .
OdpowiedzUsuńZaraz wysyłam zdjęcia z naszego dzisiejszego spotkania :)
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo Ci dziękuję :)
UsuńCiekawe i smakowite połączenie, można się skusić.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za udział w akcji :)
Wyglądają prześlicznie, uwielbiam czekoladę z pikantnymi dodatkami :)
OdpowiedzUsuńCzekoladowe ciasteczka, szklanka mleka, a do tego bym obie wzięła książkę, usiadła przy kominku i tak mogę spędzić dzisiejszy wieczór;) pysznie wyglądają te ciasteczka, to się tak rozmarzyłam :) dziękuję za przyłączenie się do Czekoladowego tygodnia :) Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuń