Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pikantne ciasteczka czekoladowe

By 19:00

Nadeszła kolejna edycja Czekoladowego Weekendu i razem z Maggie, Emmą, Dobromiłą, Wierą, Eve, Siankoo i Panną Malwinną postanowiłyśmy przygotować coś stosownie czekoladowego do tak zacnej okazji ;) 
Ja upiekłam ciasteczka czekoladowe wg przepisu ze „Złotej Księgi Czekolady”, który minimalnie zmodyfikowałam. Mają chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze, a przyprawy (zwłaszcza imbir) sprawiają, że ciasteczka są lekko pikantne. Najważniejszym składnikiem tych ciastek jest gorzka czekolada - z tego powodu ciasteczka są nieco wytrawne i już po 1-2 sztukach apetyt na czekoladę zostaje zaspokojony ;)
Popijane mlekiem smakują super :)


Photobucket 

PIKANTNE CIASTECZKA CZEKOLADOWE
(ok. 30 sztuk)
250g gorzkiej czekolady,
225g pszennej mąki,
2 łyżeczki kakao w proszku,
1 łyżeczka mielonego imbiru,
1 łyżeczka mielonego cynamonu,
¼ łyżeczki mielonych goździków,
¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
szczypta soli,
125g miękkiego masła,
100g ciemnego brązowego cukru,
1 łyżka świeżo startego imbiru,
125g melasy,
+ ok. 50g cukru do obtoczenia ciastek

Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
W misce wymieszać mąkę, kakao, mielony imbir, cynamon, goździki, gałkę muszkatołową, sodę i sól.
W drugiej misce zmiksować masło z cukrem, aż będzie puszyste. Dodać starty imbir i melasę. Następnie powoli ucierając, stopniowo dodawać mieszankę mąki i przypraw. Na koniec dodać rozpuszczoną czekoladę i wymieszać.
Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny, aby zgęstniało.
Z ciasta formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, obtaczać je w cukrze i układać je w dużych odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Piec w 180 stopniach przez 8-10 minut. Ciastka w momencie wyciągania z pieca powinny być miękkie. Nie zdejmować ich z blachy, dopóki trochę nie przestygną i stwardnieją.
Gotowe ciastka można dodatkowo oprószyć cukrem.


(źródło przepisu: „Złota Księga Czekolady”,  Wydawnictwo Olejsiuk, 2006r.)

Photobucket















Z książką w kuchni zaproszenie

Może zainteresuje Cię również

14 komentarze

  1. smakowicie wyglada :D
    zwroce tylko uwage ze w przpeisie dwa razy jest "2 łyżeczki kakao w proszku" :D

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawe połączenia chyba znalazłby się u mnie amator takich ciastek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie pikantne ciacha muszą być jeszcze bardziej czekoladowo pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają przepięknie, dobra robota! Robiłam kiedyś z chili i były przepyszne, Twoje też na pewno by mi zasmakowały.

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak! Też je piekłam. Są pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam wszystko co czekoladowe, ale jak czekoladowe to musi byc slodkie nie wytrwane ani pikantne.. .

    OdpowiedzUsuń
  7. Zaraz wysyłam zdjęcia z naszego dzisiejszego spotkania :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawe i smakowite połączenie, można się skusić.
    Pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają prześlicznie, uwielbiam czekoladę z pikantnymi dodatkami :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czekoladowe ciasteczka, szklanka mleka, a do tego bym obie wzięła książkę, usiadła przy kominku i tak mogę spędzić dzisiejszy wieczór;) pysznie wyglądają te ciasteczka, to się tak rozmarzyłam :) dziękuję za przyłączenie się do Czekoladowego tygodnia :) Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń