Obsługiwane przez usługę Blogger.

Jabłka i suszone śliwki zapiekane pod ciastem filo

By 00:05

Każdy, kto robił kiedyś jakąś potrawę z wykorzystaniem ciasta filo wie, jak łatwo się ono wysusza i kruszy. Jednak z naderwanego, pokruszonego ciasta filo również można zrobić smaczne rzeczy. Na przykład owoce zapiekane jak w „crumble” tyle, że zamiast kruszonki robimy chrupiącą, delikatną pierzynkę z filo :)

Photobucket 

JABŁKA I SUSZONE ŚLIWKI ZAPIEKANE POD CIASTEM FILO 
(na 4 porcje) 
4 płaty ciasta filo, 
4 jabłka, 20 suszonych śliwek, 
100g cukru, 
200ml calvadosu (zastąpiłam 150ml soku jabłkowego + 50ml wódki), 
75g masła, 
1 niepełna łyżka brązowego cukru, 
½ łyżeczki cynamonu 

Zrobić syrop: Połowę cukru rozpuścić w połowie calvadosu i 100ml wody. Zagotować. Dodać śliwki i odstawić na co najmniej 30 minut. 
Jabłka obrać i pokroić je na kawałki. 
W rondelku stopić łyżkę masła, dodać pozostały cukier, resztę calvadosu i cynamon. Wrzucić jabłka i dusić przez 7-8 minut, mieszając. 
Pozostałe masło stopić, dodać brązowy cukier i posmarować nim płaty ciasta filo. 
Żaroodporne miseczki napełnić jabłkami i odsączonymi z syropu śliwkami. Płaty filo lekko zgnieść w dłoniach i ułożyć na owocach. Można dodatkowo oprószyć je cynamonem. 
Zapiekać w 170 stopniach przez ok. 10 minut, aż ciasto się zrumieni. 
Podawać na ciepło. 


(pomysł podpatrzony w magazynie „Kuchnia” 3/2011) 


 

Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. Fajny pomysł i pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Od dłuższego czasu przymierzam się do kupna i wypróbowania ciasta filo. Twój wypiek chyba przyspieszy moje zamiary :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mirabelko świetny pomysł na wykorzystanie ciasta :))) przynajmniej się nie zmarnuje :) muszę kiedyś spróbować tego patentu :))
    Dziękuję za fajną inspirację i dodanie się do mojej jabłuszkowej akcji :))
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam sposób aby zdobyć karty upominkowe do Rossmann, Duglas, doładowania na telefon lub inne gadżety wystarczy wejść tu: http://guuli.pl/index.php?option=com_user&view=login&ref=15365 zbierać punkty i wymienić je na co tylko chcesz .

    OdpowiedzUsuń
  5. nigdy w życiu nie jadłam ani nie piekłam ciasta filo... :O pierwsze słyszę!

    OdpowiedzUsuń