Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kurczak satay z warzywami

By 11:44 , ,

Od dawna miałam ochotę na to indonezyjskie danie. Zarówno ja, jak i mój Połówek uwielbiamy orzechy i sos orzechowy jako dodatek do wytrawnych dań, więc nie miałam wątpliwości, że kurczak satay będzie nam smakował. 
Przy okazji postanowiłam wziąć udział w konkursie „Kujawski ze smakiem” pod patronatem serwisu zpierwszegotloczenia.pl. Przygotowując przepis, użyłam Oleju Kujawskiego z czosnkiem, który jest jednym z kilku nowych smaków olejów tej firmy. Więcej szczegółów o konkursie można dowiedzieć się z blogu Majany
A wracając do potrawy – jest kolorowa, łatwa do przygotowania, efektowna, a przede wszystkim – bardzo smaczna :) 

Photobucket 

KURCZAK SATAY Z WARZYWAMI 
(2 porcje) 
2 małe filety z piersi kurczaka, 
2 cebulki dymki, 
200g brokułów, 
1 marchewka, 
50g kiełków fasoli mung, 
kawałek papryczki chili, 
2-3 łyżki orzeszków ziemnych, 
2-3 łyżki masła orzechowego, 
2 łyżki sosu sojowego, 
1 łyżka sosu ostrygowego (pominęłam), 
1-2 łyżki oleju „Kujawski ze smakiem” z czosnkiem, 
1-2 łyżki oleju roślinnego, 
przyprawa do kurczaka, 
sól, 
odrobina pieprzu cayenne, 
100g ryżu, 
opcjonalnie chili w płatkach i świeża kolendra lub natka pietruszki do dekoracji 

Warzywa oczyścić, obrać i umyć. Papryczkę chili drobno posiekać. Brokuły podzielić na różyczki. Cebulki pokroić na kawałki, a marchewkę w paski. Marchewkę i brokuły gotować w osolonej wodzie przez 5-6 minut. Odcedzić, zachowując ½ szklanki wywaru. 
Orzechy posiekać i uprażyć na patelni bez tłuszczu. Wyjąć.
Filety umyć, osuszyć i przeciąć wzdłuż na pół. Każdy kawałek przyprawić i nabić na patyczek do szaszłyków. 
Na patelni rozgrzać olej roślinny. Smażyć filety 3-4 minuty z każdej strony. Wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce. 
W woku lub na patelni rozgrzać olej czosnkowy „Kujawski ze smakiem”. Wrzucić cebulkę i chili, chwilę smażyć, a następnie dodać brokuły i marchewkę. Smażyć jeszcze 1-2 minuty. Na koniec dodać kiełki fasoli, sos sojowy, sos ostrygowy i połowę orzechów. 
Masło orzechowe wymieszać z wywarem po warzywach. Zagotować i gotować jeszcze 3-4 minuty, aż sos osiągnie pożądaną konsystencję. Doprawić solą i pieprzem cayenne, wsypać resztę orzechów. 
Ryż ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. 
Ryż, warzywa i kurczaka ułożyć na talerzu. Można udekorować chili w płatkach, kolendrą lub natką pietruszki. Podawać z sosem orzechowym. 


(inspiracja: „To jest pyszne” 4/2009 z moimi zmianami) 


Photobucket 


 

Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. Super potrawa i cudowne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  2. jak dla mnie taki obiad to bomba:)

    OdpowiedzUsuń
  3. fantastyczny, zapożyczam .;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie taki obiad bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam! ja uwielbiam wszystko co z orzechami. od jedzenia ich jako przekąski, po dipy, sosy i desery :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jako miłośnik wszelkiej maści kurczaków oraz orientalnej kuchni dla tego przepisu mówię zdecydowanie TAK!

    OdpowiedzUsuń
  7. Kochana, znakomita propozycja!
    Podoba mi się :)
    Nie zapomnij o przysłaniu linku na maila do mnie.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń