Obsługiwane przez usługę Blogger.

Sos Tysiąca Wysp

By 19:02 , , ,

Na pewno wszyscy znacie sos powstały z połączenia majonezu i ketchupu. Pewnie większość z Was wpadła na to połączenie sama. Ja, gdy byłam mała, oczywiście też je „odkryłam” i byłam przekonana, że to mój własny, niepowtarzalny i niespotykany na skalę światową wynalazek ;) 

Tymczasem majonez i ketchup stanowi też bazę do jednego z najpopularniejszych na świecie sosów – sosu tysiąca wysp. Ta ładna nazwa pochodzi od regionu Tysiąca Wysp na pograniczu USA i Kanady, gdzie – jak podaje Wikipedia - mieszkała jego wynalazczyni Sophia LaLonde, która przekazała swoją recepturę aktorce teatralnej May Irwin oraz właścicielowi hotelu Harold. May wymyśliła nazwę sosu, a hotel pierwszy raz umieścił sos 1000 wysp w swoim menu. Kiedy nowy sos zyskał popularność, hotel zmienił swoją nazwę na 1000 Island Inn. W hotelu tym do tej pory sprzedaje się oryginalny sos w butelkach. 

Od tego czasu powstało oczywiście mnóstwo jego wersji. Najczęściej do sosu dodaje się świeżą paprykę, pikle, oliwki, pietruszkę, cebulę i jajka na twardo. 
Ja podaję swoją wersję, aczkolwiek z reguły nie trzymam się sztywno konkretnych proporcji :) 

Photobucket 

SOS TYSIĄCA WYSP
½ szklanki majonezu, 
1/3 szklanki ketchupu, 
1 ogórek konserwowy, 
½ ugotowanego na twardo jajka, 
¼ czerwonej papryki, 
¼ cebuli, kilka sztuk oliwek (czarnych lub zielonych), 
1 łyżeczka sosu Worcester, 
1 łyżeczka octu winnego, 
pieprz i sól do smaku 

Majonez wymieszać z ketchupem. Ogórek, jajko, paprykę, cebulę i oliwki bardzo drobno posiekać. Dodać do majonezu, doprawić sosem Worcester, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. 

Podawać do sałatek, mięs, wędlin, przekąsek oraz na kanapki :)

Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. Bardzo lubię ten sosik, nigdy nie robiłam sama - czas spróbować, bo trudne to nie jest :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie wiem co lepsze nazwa czy sos:) wygląda smacznie, chętnie bym go spóbowała z kurczakiem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki piękny, zapisuję do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja zazwyczaj przygotowuję go w wersji gładkiej, bez kawałków warzyw. Ale przepis zaprezentowany przez Ciebie wygląda bardzo apetycznie, więc chętnie spróbuję tej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mniaaaaaaaaaaaaaaaaam. jeden z moich ulubionych sosow :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacja!!! Moja modyfikacja polegała na zmiksowaniu całości, bo dzieci chciały przechowywać sosik w butelce po ketchupie. Dodałem 6-7 kropel tabasco.
    Pozdrawiam Autorkę.
    Adam

    OdpowiedzUsuń