Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zimowa sałatka :)

By 19:00 , ,

Tematem kolejnego zaproszenia do Baru Sałatkowego Peli było przygotowanie zimowej sałatki. 
Z czym kojarzy mi się zimowa sałatka? Na pewno nie z pomidorami, truskawkami i świeżym szpinakiem ;) Wybierając swoją sałatkę, starałam się unikać warzyw, które o tej porze roku są niesmaczne lub bardzo drogie, starając się jednak, by sałatka była sycąca, a przy tym nie pozbawiona witamin. Tak powstała sałatka z ziemniaków, jajek, pieczonego mięsa, suszonych śliwek, w której rolę kolorowego i zdrowego dodatku pełnią rukola i kiełki brokuła. 

Jak wszystkie sałatki ziemniaczane, także ta jest najlepsza zaraz po przygotowaniu i w temperaturze pokojowej. Tak więc powinna być spożyta w tym samym dniu, w którym została zrobiona. 

Razem ze mną, inne zimowe sałatki przygotowały: Dobromiła, Maggie i Pela

Photobucket 

ZIMOWA SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z PIECZENIĄ I ŚLIWKAMI 
3 duże ziemniaki, 
3 jajka, 
ok. 100g pieczeni, 
6-7 szt. suszonych śliwek, 
garść rukoli, 
2 łyżki majonezu, 
3 łyżki jogurtu naturalnego, 
odrobina mielonego imbiru i cynamonu, 
odrobina soku z cytryny, 
sól i pieprz, 
opcjonalnie kiełki (u mnie kiełki brokuła) 

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. 
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i także pokroić w kostkę. 
Pieczeń i śliwki pokroić na kawałki. Włożyć do miski razem z ziemniakami i jajkami. 
Przygotować sos, mieszając ze sobą jogurt i majonez. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz imbirem i cynamonem. Polać sałatkę i wymieszać. Następnie dodać rukolę i ponownie delikatnie wymieszać. 
Sałatkę można dodatkowo posypać kiełkami. 


źródło: książeczka “Sałatki. 111 najlepszych przepisów”. Wydawnictwo Axel Springer, 2009. 
Photobucket


Bar Sałatkowy u Peli zaproszenie Z książką w kuchni zaproszenie

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. oo.. ciekawe połączenie, wychodzi taka syta, co?;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie dość, ładnie się prezentuje to pewnie jest bardzo smaczna :))

    OdpowiedzUsuń