Kotopita - grecki placek z kurczakiem
Kotopita to jeden z tradycyjnych przepisów kuchni greckiej:) Grecy w ogóle lubią wszelkie placki z ciasta filo, nadziewane zarówno pikantnymi farszami (szpinak, ser, mięso) jak i słodkimi.
W poniższym przepisie chrupiące, złocista ciasto filo skrywa kremowy farsz z kurczaka.
Mniejsza porcja może być przekąską, większa może posłużyć za cały obiad. Podobno placek ten jest smaczny również na zimno, ale ja nie próbowałam – jadłam tylko gorący. I bardzo mi smakował.
KOTOPITA – GRECKI PLACEK Z KURCZAKIEM
(na 4-5 porcji)
- 10 płatów ciasta filo,
- 500g ugotowanego kurczaka,
- 4 plastry chudego boczku,
- 1 średnia cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 czubate łyżki mąki pszennej,
- 1,5 szklanki mleka,
- 1/3 szklanki startego parmezanu,
- 2 lekko ubite jajka,
- 80g masła,
- 2 łyżki oleju,
- świeże lub suszone oregano i tymianek,
- sól i pieprz
Plastry boczku drobno pokroić. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć boczek i cebulkę, aż boczek będzie chrupiący. Pod koniec smażenia dodać czosnek. Wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Zdjąć patelnię z ognia i mieszając, powoli wlać mleko. Postawić patelnię z powrotem na ogniu i gotować, aż wszystko zgęstnieje. Następnie odstawić, aby sos lekko przestygł.
Kurczaka drobno pokroić i dodać do sosu na patelni razem ze startym parmezanem i roztrzepanymi w kubeczku jajkami. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Dokładnie wymieszać.
Dno tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Dwa płaty ciasta ułożyć płasko razem, smarując je odrobiną masła. Złożyć je w połowie, uzyskując długi pasek ciasta i ułożyć go w tortownicy tak, aby jego końce wystawały poza brzegi formy. Powtórzyć te czynności z następnymi płatami filo i masłem, nakładając kolejne pasy ciasta zgodnie z ruchem wskazówek zegara, tak by lekko nachodziły na siebie.
Aby zapobiec wysychaniu jeszcze nie użytych płatów ciasta, do chwili ich wykorzystania przykryć je papierem pergaminowym i lekko wilgotną ściereczką.
Wyłożyć nadzienie z kurczaka do tortownicy, a wystającymi paskami filo zakryć kurczaka z wierzchu. Posmarować po wierzchu ciasto dodatkowym masłem. Dwa ostatnie płaty filo posmarować masłem, złożyć na pół, smarując także ich krawędzie. Ułożyć je na wierzchu placka i lekko przycisnąć, aby szczelnie wszystko pokryło. Posmarować po wierzchu odrobiną masła.
Piec ciasto w 180 stopniach przez 35-40 minut, aż ciasto zrobi się złotobrązowe. Gdyby brązowiało zbyt szybko, nakryć je kawałkiem pergaminu.
(na bazie przepisu z książki „Podróże kulinarne. Kuchnia grecka”)
3 komentarze
widziałam takie w Grecji ale nie miałam okazji spróbować, teraz mogę sobie je zrobić w domu:)
OdpowiedzUsuńA gdzie można kupić ciasto filo?
OdpowiedzUsuńW delikatesach typu Bomi, Alma, być może Piotr i Paweł też, ale tego pewna nie jestem, bo PiP nie ma w moim mieście ;)
UsuńCiasto sprzedawane jest w postaci zamrożonej.