Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kotopita - grecki placek z kurczakiem

By 19:21 , , ,

Kotopita to jeden z tradycyjnych przepisów kuchni greckiej:) Grecy w ogóle lubią wszelkie placki z ciasta filo, nadziewane zarówno pikantnymi farszami (szpinak, ser, mięso) jak i słodkimi. 
W poniższym przepisie chrupiące, złocista ciasto filo skrywa kremowy farsz z kurczaka. Mniejsza porcja może być przekąską, większa może posłużyć za cały obiad. Podobno placek ten jest smaczny również na zimno, ale ja nie próbowałam – jadłam tylko gorący. I bardzo mi smakował. 

Photobucket 

KOTOPITA – GRECKI PLACEK Z KURCZAKIEM 
(na 4-5 porcji) 
10 płatów ciasta filo, 
500g ugotowanego kurczaka, 
4 plastry chudego boczku, 
1 średnia cebula, 
2 ząbki czosnku, 
2 czubate łyżki mąki pszennej, 
1,5 szklanki mleka, 
1/3 szklanki startego parmezanu, 
2 lekko ubite jajka, 
80g masła, 
2 łyżki oleju, 
świeże lub suszone oregano i tymianek, 
sól i pieprz 

Plastry boczku drobno pokroić. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć boczek i cebulkę, aż boczek będzie chrupiący. Pod koniec smażenia dodać czosnek. Wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Zdjąć patelnię z ognia i mieszając, powoli wlać mleko. Postawić patelnię z powrotem na ogniu i gotować, aż wszystko zgęstnieje. Następnie odstawić, aby sos lekko przestygł. 
Kurczaka drobno pokroić i dodać do sosu na patelni razem ze startym parmezanem i roztrzepanymi w kubeczku jajkami. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Dokładnie wymieszać. 
Dno tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożyć papierem do pieczenia. 
Dwa płaty ciasta ułożyć płasko razem, smarując je odrobiną masła. Złożyć je w połowie, uzyskując długi pasek ciasta i ułożyć go w tortownicy tak, aby jego końce wystawały poza brzegi formy. Powtórzyć te czynności z następnymi płatami filo i masłem, nakładając kolejne pasy ciasta zgodnie z ruchem wskazówek zegara, tak by lekko nachodziły na siebie. 
Aby zapobiec wysychaniu jeszcze nie użytych płatów ciasta, do chwili ich wykorzystania przykryć je papierem pergaminowym i lekko wilgotną ściereczką. 
Wyłożyć nadzienie z kurczaka do tortownicy, a wystającymi paskami filo zakryć kurczaka z wierzchu. Posmarować po wierzchu ciasto dodatkowym masłem. Dwa ostatnie płaty filo posmarować masłem, złożyć na pół, smarując także ich krawędzie. Ułożyć je na wierzchu placka i lekko przycisnąć, aby szczelnie wszystko pokryło. Posmarować po wierzchu odrobiną masła. 
Piec ciasto w 180 stopniach przez 35-40 minut, aż ciasto zrobi się złotobrązowe. Gdyby brązowiało zbyt szybko, nakryć je kawałkiem pergaminu. 


 (na bazie przepisu z książki „Podróże kulinarne. Kuchnia grecka”)

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. widziałam takie w Grecji ale nie miałam okazji spróbować, teraz mogę sobie je zrobić w domu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A gdzie można kupić ciasto filo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W delikatesach typu Bomi, Alma, być może Piotr i Paweł też, ale tego pewna nie jestem, bo PiP nie ma w moim mieście ;)
      Ciasto sprzedawane jest w postaci zamrożonej.

      Usuń