Obsługiwane przez usługę Blogger.

Klopsiki z soczewicy z sosem pomidorowo-orzechowym

By 10:43 ,

Czerwoną soczewicę kupiłam z zamiarem zrobienia z niej indyjskiego dhalu. Mając jednak problem ze zdobyciem kilku innych składników, wymyśliłam inną potrawę, wciąż oscylującą wokół indyjskich klimatów... z lekkimi wpływami afrykańskimi ;) 
Improwizowane, pieczone wegetariańskie klopsiki z sosem pomidorowo-fistaszkowym bardzo mi smakowały. Część zjadłam później na zimno, z sałatką i też były niezłe :)

Photobucket

KLOPSIKI Z SOCZEWICY Z SOSEM POMIDOROWO-ORZECHOWYM
(na 2-3 porcje)
2/3 szklanki czerwonej soczewicy,
1 jajko,
1 łyżka mielonego siemienia (opcjonalnie),
3-4 łyżki bułki tartej,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
1 puszka krojonych pomidorów,
1 kopiasta łyżka masła orzechowego,
½ szklanki bulionu warzywnego,
1 płaska łyżeczka musztardy,
1 łyżeczka przyprawy garam masala,
1 łyżeczka przyprawy curry,
½ łyżeczki pieprzu cayenne,
sól i pieprz,
1 łyżka oleju,
natka pietruszki

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oleju.
Soczewicę ugotować w wodzie, aż będzie zupełnie miękka (ok. 25 minut). Odcedzić na sitku, przełożyć do miski i zmiksować blenderem. Dodać jajko, połowę podsmażonej cebuli, mielone siemię i tyle bułki tartej, aby powstała dość gęsta masa. Dodać przyprawę garam masala, sól i pieprz do smaku oraz szczyptę posiekanej natki pietruszki. Wilgotnymi dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego i kłaść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez 15-20 minut.
W tym czasie na patelnię z resztą cebuli wylać pomidory w puszce i bulion warzywny, dodać masło orzechowe, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, curry pieprz cayenne oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko razem gotować, mieszając, ok. 10 minut.
Upieczone klopsiki dodać do sosu i jeszcze chwilę gotować, aż sos się odpowiednio zagęści.
Przed podaniem posypać po wierzchu natką pietruszki.
Podawać z ryżem.

Photobucket


 (Warzywa strączkowe edycja zimowa-ZAPROSZENIE

Może zainteresuje Cię również

17 komentarze

  1. sos pomidorowo-fistaszkowy brzmi intrygująco.. podobają mi się takie klimaty ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. sos chyba jest najciekawszy z tego wszystkiego:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjne danie-zapisuję do zrobienia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale super te klopsiki :) muszą być pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny pomysł na wykorzystanie soczewicy:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł! Jeszcze nigdy nie przyrządzałam soczewicy, a na pewno jest pyszna! Chyba muszę zrobić w końcu tradycyjny dhal ;) A sos z masłem orzechowym musiał być obłędny! Pozdrawiam, Nashelly (gingerbreath.blox.pl)

    OdpowiedzUsuń
  7. oo.. podoba mi się to, muszę też spróbować, a soczewica może być taka z kiełek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, to ma być soczewica sucha, samo ziarno :)

      Usuń
  8. czyli masło orzechowe idzie do sosu? bo albo jestem ślepa, albo nie widzę tego w instrukcji :) przepis bez wątpienia intrygujący :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło orzechowe do sosu :) zapomniałam dopisać :) dzięki za zwrócenie uwagi :)

      Usuń
  9. O megaaa. Soczewice należy najpierw namoczyć? Czy gotować bez namaczania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja gotuję zawsze bez namaczania, zarówno czerwoną, jak i zieloną. Obie gotują się krótko (zielona trochę dłużej niż czerwona) i nie wymagają namaczania jak groch czy fasola :)

      Usuń
  10. Wykorzystałam przepis. Klopsiki wyszły pyszne :) Na pewno będzie powtórka, tylko tym razem z dodatkiem masła orzechowego, bo akurat teraz nie miałam go pod ręką. Dziękuję za inspirację i pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziekuje za swietny przepis,smaczny i zdrowy
    Uwielbiam polaczenie tych orientalnych smakow

    OdpowiedzUsuń
  12. Smaczny,zdrowy i pachnacy
    Uwielbiam garam masale

    OdpowiedzUsuń
  13. Rewelacja :)
    W wolnej chwili zapraszam do mnie: http://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń