Czarno-biały sernik z Oreo
Wczoraj mój Narzeczony Połówek obchodził urodziny i z tej okazji upiekłam mu sernik :) Oboje uwielbiamy serniki, więc stwierdziłam, że to lepszy pomysł niż tort przełożony masami. Ale żeby nie było, że jest zbyt zwyczajnie – sernik wygląda nader odświętnie w swoim czarno-białym wdzianku :)
Nareszcie z tych przereklamowanych (moim zdaniem) ciasteczek Oreo był jakiś pożytek :D
Co tu dużo mówić – smakował bosko. To jeden z najsmaczniejszych i najbardziej kremowych serników, jakie jadłam. Jest w ścisłej czołówce. A co najważniejsze, solenizant również rozpływa się w zachwytach ;)
Wykorzystałam przepis z blogu viridianki, odrobinę zmieniając proporcje do mniejszej foremki.
Poniżej podaję przepis z moimi modyfikacjami – na małą tortownicę o średnicy 18 cm.
sernik Oreo przepis |
SERNIK Z OREO
- 500g mielonego twarogu na serniki,
- 250g mascarpone,
- 150g słodzonego mleka skondensowanego,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- 3 białka jaj (można dać zamiast nich 2 całe jajka),
- 2-3 łyżki stopionego masła,
- ok. 150g ciasteczek Oreo
dodatkowo do dekoracji:
- ok. 100g ciasteczek Oreo,
- bita śmietana
Dno tortownicy o średnicy 18cm wyłożyć papierem do pieczenia (na dno tortownicy położyć krążek papieru do pieczenia o większej średnicy, nałożyć obręcz i zacisnąć, by papier wystawał poza tortownicę).
Z części ciastek zeskrobać biały krem. Odważyć ok. 80g herbatników bez kremu i zmielić je w blenderze. Wymieszać je ze stopionym masłem, przesypać do tortownicy i docisnąć do dna.
Do miski włożyć twaróg, mascarpone, mleko skondensowane, cukier puder i cukier wanilinowy. Zmiksować krótko, aby składniki się połączyły. Miksując, dodawać po jednym białku, a później mąkę ziemniaczaną. Na koniec dodać 6-7 pokruszonych ciastek Oreo i wymieszać ciasto łyżką. Przelać je do tortownicy i wyrównać powierzchnię.
Piec w 150 stopniach przez ok. 1 godzinę, aż wbity patyczek będzie czysty po wyjęciu.
Sernik ostudzić, a następnie schłodzić kilka godzin w lodówce (najlepiej włożyć go tam na całą noc).
Przed podaniem boki można udekorować zmielonymi ciasteczkami (bez kremu), a wierzch bitą śmietaną i kilkoma pokruszonymi Oreo.
sernik Oreo przepis |
37 komentarze
Wygląda pięknie. Chociaż też zgadzam się z tym, że Oreo są przereklamowane.
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda ;d
OdpowiedzUsuńPodzielam zdanie na temat ciastek. A tort wygląda okazale i smacznie! :)
OdpowiedzUsuńogólnie nie przepadam za sernikami, ale ten robi wrażenie :)
OdpowiedzUsuńo mamooo!!! rewelacja!!!
OdpowiedzUsuńboski sernik:)! aa muszę go zrobić:)
OdpowiedzUsuńalesz cudownie wygląda :D muuusi być pyszny :D ajaja nie moge się napatrzec na te fotki :D
OdpowiedzUsuńpiękne zdjęcia! jasne, czarno-białe..
OdpowiedzUsuńsernik wyborny! ale ja nie lubię Oreo. szkoda, bo sernik super.
Karmel-itko, ja też nie lubię Oreo samych w sobie, zwłaszcza tej ulepkowatej masy. Ale w serniku ich smak w zasadzie nie jest wyczuwalny, tzn. te czarne ciastka wiadomo, smakują ciastkowo, ale w każdym razie Oreo w ogóle nie wpływają negatywnie na smak sernika, za to nadają mu piękny wygląd :)
UsuńWygląda niezwykle rozpływająco..mniam!
OdpowiedzUsuńzawsze marzyłam by takie ciacho z oreo zrobic :)))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i życzę kolejnych ciekawych inspiracji :)))
Olinka - Smakowy Raj
Kremowy i mazisty, do tego z Oreo, mmm.. rozmarzyłam się :)
OdpowiedzUsuńBardzo kuszący sernik:)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie i bardzo elegancko - z godnością zastąpił tort :)
OdpowiedzUsuńSmaczny,chetnie zjadłabym kawałek:)
OdpowiedzUsuńWygląda bosko! Kremowo i pysznie.
OdpowiedzUsuńWszystkiego co najlepsze dla Twojego Mężczyzny!:)
Sernik cieszy oko! Narzeczony musiał paść z wrażenia :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładny, ciekawy, nietypowy. Muszę go zrobić. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńon musi byc pyszny! wykorzystam przepis na wielkanoc bo szukam czegoś z efektem wow :P
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie! :D
OdpowiedzUsuńjaka bita śmietana w proszku ?
OdpowiedzUsuńja nic nie piszę o bitej śmietanie w proszku. Ubijam kremówkę z kartonika...
Usuńmleko skondensowane przed dodaniem trzeba podgrzac ?
OdpowiedzUsuńNie trzeba, daję po prostu takie w temperaturze pokojowej.
UsuńPYCHOTKA, teraz będę już tylko robić taki sernik. Mokry, ciężki i przepyszny
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakował :) ja też najbardziej lubię serniki w tym stylu :)
UsuńSernik z wyglądu bardzo ładny ale smakiem niestety nie zachwycił, był za mało słodki,zbity. Bita śmietana na wierzchu wyrównała wglębienie w serniku bo po wystudzeniu bardzo upadł,troszkę go to smakowo podniosło, ale ogólnie nie polecam.
OdpowiedzUsuńTo jest sernik z gatunku właśnie tych mazistych, zbitych, kremowych. Wiem, że nie wszyscy lubią takie serniki i wolą puszyste... :) Szkoda, że przepis Ci nie podszedł.
UsuńA mnie zasmakował, choć nie lubię Oreo, ale oczekiwałam maziowatego sernika i taki był:). Nie miałam wgłębienia po upieczeniu, sernik nie opadł. Zrobiłam tylko jeden błąd, dodałam całe jajka zamiast białek i wyszedł kolor lekko kremowy. Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńMam pytanko - jako że mam super śliczną silikonową blaszkę w kształcie serca, a bardzo chciałabym ją wykorzystać (także na urodziny lubego), podpowiedz proszę, jakie mam szanse wyjąć ten serniczek z tejże formy bez rozwalenia go całego? :D Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWitam, mam takie pytanie: otóż posiadam śliczną silikonową foremkę w kształcie serca i bardzo chciałabym ją wykorzystać w tym przepisie (jako, że ten torcik to także prezent dla lubego), podpowiedz proszę jakie mam szanse wyjąć sernik z tejże formy bez rozwalenia go całego? :D Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńNiestety nigdy nie korzystałam z form silikonowych, więc ciężko mi stwierdzić na 100%. Jednak już wystudzony, oziębiony przez noc w lodówce sernik jest całkiem zwarty. Skoro mnie udało się go wyjąć całkiem z tortownicy i przenieść na talerz, to w przypadku formy silikonowej sądzę że również jest to możliwe (choć trzeba być bardzo ostrożnym). Jeśli będziesz próbować, pamiętaj, żeby robić to dopiero po całonocnym leżakowaniu sernika w lodówce :) Jeśli wierzch sernika będzie w miarę płaski, to spróbuj przykryć formę talerzem, obrócić sernik do góry nogami, zdjąć formę, nałożyć drugi talerz lub paterę i ostrożnie lecz szybko obrócić Ciasto z powrotem. Ja tak robię z nie rozpinanymi formami i wychodzi ;) Są szanse, że się uda. Ale niczego nie gwarantuję na 100% :D
UsuńOk, dzięki bardzo za odpowiedź! Cóż zobaczymy co mi wyjdzie, mam jeszcze trochę czasu, żeby ewentualnie poeksperymentować :D A tak w ogóle, to serniczek wygląda bosko, normalnie bym ugryzła, ale trochę szkoda mi monitor ślinić :P
UsuńPozdrówka!
Autorko, możesz podesłać zdjęcie mleka jakiego używasz? Chodzi o mleko zagęszczone, masę kajmakową, czy jeszcze coś innego? :P
OdpowiedzUsuńMleko skondensowane to inaczej mleko zagęszczone. Używam mleka z Gostynia: http://pi.ce-tescoassets.com/assets/PL/114/5900691031114/ShotType1_328x328.jpg :)
UsuńCo zrobić z białym kremem z ciasteczek ?
OdpowiedzUsuńJa go nie używam, bo za nim nie przepadam, ale można go wmiksować w masę serową, wówczas sernik będzie nieco słodszy :)
Usuń