Łazanki z kapustą i grzybami
Przyznaję, że w kwestii łazanek jestem trochę wybredna. Nie lubię łazanek z kiszonej kapusty, bo za kiszoną samą w sobie nie przepadam. Z mięsem czy boczkiem już prędzej, ale nie zawsze. Tak naprawdę najbardziej smakują mi łazanki z grzybami. Takie, jak robi moja mama, a od niedawna również i ja :)
Łazanki z grzybami nie są zbyt popularne z tego co widzę – prawie wszystkie przepisy zamieszczane w Internecie mają w składzie kiełbasę i boczek. A już żaden chyba przepis nie zaleca zmielenie ugotowanej kapusty w maszynce – no cóż, jest to nasz specyficzny domowy ‘myk’. Lubimy, jak kapusta jest tak rozdrobniona :)
A najlepsze łazanki są te, które zostaną na następny dzień i się „przegryzą” :)
ŁAZANKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
- ok. 1,5kg białej kapusty,
- 250g makaronu łazanki,
- 1 duża cebula,
- 1 duża garść podgrzybków (świeżych lub mrożonych),
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- sól, pieprz (najlepiej świeżo mielony)
Kapustę pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do dużego garnka, zalać wodą i gotować, aż zmięknie. Odcedzić, nieco przestudzić, odcisnąć w dłoniach z nadmiaru wody i zmielić w maszynce do mięsa (można też drobno posiekać nożem). Cebulę podsmażyć na 1-2 łyżkach oleju. Dodać posiekane grzyby, podlać niewielką ilością wody i dusić 10-15 minut. Dodać do kapusty.
Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i wymieszać z kapustą. Całość przełożyć do dużego garnka, dodać ziele angielskie, liście laurowe, sól i dużo pieprzu. Smażyć, mieszając, ok. 10 minut.
9 komentarze
piękne zdjęcie! bardzo apetyczne, a łazanki pycha, jak dawno nie jadłam... i nie mogę:( dietka...
OdpowiedzUsuńojeeej! jak ja dawno nie jadłam łazanek, chyba wiem co sobie upichcę ;)
OdpowiedzUsuńMniam, przepysznie wyglądają! Ja tez dawno nie jadłam.
OdpowiedzUsuńMam taki sam problem: lazanki i pierogi z kiszona kapusta sa dla mnie nie do przyjecia! Twoj przepis chetnie wiec wykorzystam
UsuńDosłownie aż mam ochotę wziąć widelec i jeść ze zdjęcia
OdpowiedzUsuńNie masz litosci???
OdpowiedzUsuńMatko kochana, ale mi narobilas ochoty!
Kocham Łazanki! Przygotowane w taki sposób jak w przepisie są moje najulubieńsze,znane z dzieciństwa! Takie teraz robię i ja! Mogłabym jeść niemal codziennie,tak bardzo je lubie! Najlepszy przepis!!! (teście robią z kiszonej-nie lubię;-))
OdpowiedzUsuńByły by jeszcze smaczniejsze gdyby pokroić na drobno niewielką ilość boczku wędzonego , dodać do podsmażonej cebuli i grzybów go też podsmażyć . Smak jest całkiem inny , ale nie wszyscy to mogą sobie zafundować ze względu na dietę i na skwareczki .
OdpowiedzUsuńRobię od lat na wigilię, przepis miałam od mojej niezyjacej już koleżanki z Puław. Ja dodaje jeszcze ciut sosu sojowego🙂
OdpowiedzUsuń