Obsługiwane przez usługę Blogger.

Łazanki z kapustą i grzybami

By 10:17 , , , ,

Przyznaję, że w kwestii łazanek jestem trochę wybredna. Nie lubię łazanek z kiszonej kapusty, bo za kiszoną samą w sobie nie przepadam. Z mięsem czy boczkiem już prędzej, ale nie zawsze. Tak naprawdę najbardziej smakują mi łazanki z grzybami. Takie, jak robi moja mama, a od niedawna również i ja :)
Łazanki z grzybami nie są zbyt popularne z tego co widzę – prawie wszystkie przepisy zamieszczane w Internecie mają w składzie kiełbasę i boczek. A już żaden chyba przepis nie zaleca zmielenie ugotowanej kapusty w maszynce – no cóż, jest to nasz specyficzny domowy ‘myk’. Lubimy, jak kapusta jest tak rozdrobniona :)
A najlepsze łazanki są te, które zostaną na następny dzień i się „przegryzą” :)


 

ŁAZANKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
  •  ok. 1,5kg białej kapusty,
  • 250g makaronu łazanki,
  • 1 duża cebula,
  • 1 duża garść podgrzybków (świeżych lub mrożonych),
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • sól, pieprz (najlepiej świeżo mielony)

Kapustę pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do dużego garnka, zalać wodą i gotować, aż zmięknie. Odcedzić, nieco przestudzić, odcisnąć w dłoniach z nadmiaru wody i zmielić w maszynce do mięsa (można też drobno posiekać nożem). Cebulę podsmażyć na 1-2 łyżkach oleju. Dodać posiekane grzyby, podlać niewielką ilością wody i dusić 10-15 minut. Dodać do kapusty.
Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i wymieszać z kapustą. Całość przełożyć do dużego garnka, dodać ziele angielskie, liście laurowe, sól i dużo pieprzu. Smażyć, mieszając, ok. 10 minut.


 

Może zainteresuje Cię również

9 komentarze

  1. piękne zdjęcie! bardzo apetyczne, a łazanki pycha, jak dawno nie jadłam... i nie mogę:( dietka...

    OdpowiedzUsuń
  2. ojeeej! jak ja dawno nie jadłam łazanek, chyba wiem co sobie upichcę ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, przepysznie wyglądają! Ja tez dawno nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam taki sam problem: lazanki i pierogi z kiszona kapusta sa dla mnie nie do przyjecia! Twoj przepis chetnie wiec wykorzystam

      Usuń
  4. Dosłownie aż mam ochotę wziąć widelec i jeść ze zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie masz litosci???
    Matko kochana, ale mi narobilas ochoty!

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham Łazanki! Przygotowane w taki sposób jak w przepisie są moje najulubieńsze,znane z dzieciństwa! Takie teraz robię i ja! Mogłabym jeść niemal codziennie,tak bardzo je lubie! Najlepszy przepis!!! (teście robią z kiszonej-nie lubię;-))

    OdpowiedzUsuń
  7. Były by jeszcze smaczniejsze gdyby pokroić na drobno niewielką ilość boczku wędzonego , dodać do podsmażonej cebuli i grzybów go też podsmażyć . Smak jest całkiem inny , ale nie wszyscy to mogą sobie zafundować ze względu na dietę i na skwareczki .

    OdpowiedzUsuń
  8. Robię od lat na wigilię, przepis miałam od mojej niezyjacej już koleżanki z Puław. Ja dodaje jeszcze ciut sosu sojowego🙂

    OdpowiedzUsuń