Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pulchne kluski z majerankiem

By 10:20 , , , , ,

Ot, trochę inna wersja kopytek ziemniaczanych. Smaczne urozmaicenie i świetny dodatek do np. gulaszu.

  
kluski (kopytka) z majerankiem

PULCHNE KLUSKI Z MAJERANKIEM 
  • 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach, 
  • 2 łyżki tartej bułki, 
  • 2 żółtka, 
  • 1 całe jajko (ja nie dałam)
  • ½ szklanki mąki (lub więcej, jeśli dajemy jajko),
  • sól, 
  • 1 łyżka suszonego majeranku 

Ziemniaki obrać, przepuścić przez maszynkę, dodać żółtka, jajko, bułkę tartą, mąkę, majeranek i szczyptę soli. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodając więcej mąki, tak, by ciasto nie lepiło się do rąk. Na podsypanej mąką stolnicy uformować wałeczki, pokroić je na małe porcje. Kluski gotować w dużej ilości osolonego wrzątku – ok. 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. 


(źródło: „Ziemniaki w mojej kuchni” H. Szymanderska)

Może zainteresuje Cię również

9 komentarze

  1. Kopytka majerankowe..pierwszy raz coś takiego widzę...ciekawa jestem smaku

    OdpowiedzUsuń
  2. o mamo, a za mną od wczoraj chodzą kopytka!!!! teraz to już mi całkiem ślinka leci;p

    OdpowiedzUsuń
  3. o kurcze nigdy nie dodawałam si kopytek majeranku.. mm muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne! Do gulaszu na pewno idealnie smakują:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wydaje mi się, że powinno być jedno całe jajko, albo zamiast 1 żółtka albo oprócz. Zrobiłam, ciasto pięknie się formowało, kroiło, ale po ugotowaniu lekka masakra, tzn. niby zachowały kształt, ale konsystencja papkowata.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W oryginalnym przepisie było 1 jajko i 2 żółtka. Ja nie dałam jajka w obawie, że tym samym trzeba będzie dać więcej mąki i w efekcie kluski będą gumiaste i twarde. Moje kluski miały dobrą konsystencję po ugotowaniu, dlatego zamieściłam przepis bez jajka. Naprawdę przykro mi, że z tego powodu Twoje kluski nie były dobre :( Postanowiłam, że dodam do przepisu to jajko z zaznaczeniem, że ja go nie użyłam - właśnie edytowałam przepis.

      Usuń
    2. Majeranek to suszony? czy świeży może być również?

      Usuń
    3. Bea, ja używałam suszony, ale myślę, że świeży to jeszcze lepszy pomysł :) świeże zioła są zawsze najlepsze :)

      Usuń