Pulchne kluski z majerankiem
Ot, trochę inna wersja kopytek ziemniaczanych. Smaczne urozmaicenie i świetny dodatek do np. gulaszu.
PULCHNE KLUSKI Z MAJERANKIEM
- 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach,
- 2 łyżki tartej bułki,
- 2 żółtka,
- 1 całe jajko (ja nie dałam)
- ½ szklanki mąki (lub więcej, jeśli dajemy jajko),
- sól,
- 1 łyżka suszonego majeranku
Ziemniaki obrać, przepuścić przez maszynkę, dodać żółtka, jajko, bułkę tartą, mąkę, majeranek i szczyptę soli. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodając więcej mąki, tak, by ciasto nie lepiło się do rąk. Na podsypanej mąką stolnicy uformować wałeczki, pokroić je na małe porcje. Kluski gotować w dużej ilości osolonego wrzątku – ok. 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
(źródło: „Ziemniaki w mojej kuchni” H. Szymanderska)
9 komentarze
Kopytka majerankowe..pierwszy raz coś takiego widzę...ciekawa jestem smaku
OdpowiedzUsuńo mamo, a za mną od wczoraj chodzą kopytka!!!! teraz to już mi całkiem ślinka leci;p
OdpowiedzUsuńo kurcze nigdy nie dodawałam si kopytek majeranku.. mm muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuńFajne! Do gulaszu na pewno idealnie smakują:)
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że powinno być jedno całe jajko, albo zamiast 1 żółtka albo oprócz. Zrobiłam, ciasto pięknie się formowało, kroiło, ale po ugotowaniu lekka masakra, tzn. niby zachowały kształt, ale konsystencja papkowata.
OdpowiedzUsuńW oryginalnym przepisie było 1 jajko i 2 żółtka. Ja nie dałam jajka w obawie, że tym samym trzeba będzie dać więcej mąki i w efekcie kluski będą gumiaste i twarde. Moje kluski miały dobrą konsystencję po ugotowaniu, dlatego zamieściłam przepis bez jajka. Naprawdę przykro mi, że z tego powodu Twoje kluski nie były dobre :( Postanowiłam, że dodam do przepisu to jajko z zaznaczeniem, że ja go nie użyłam - właśnie edytowałam przepis.
UsuńMajeranek to suszony? czy świeży może być również?
UsuńBea, ja używałam suszony, ale myślę, że świeży to jeszcze lepszy pomysł :) świeże zioła są zawsze najlepsze :)
UsuńDzięki, spróbuję jeszcze raz:)
OdpowiedzUsuń