Houskový knedlik (czeski knedel)
Pierwszy raz spróbowałam czeskiej klasyki – gulaszu i houskovego knedlika będąc jako dziecko na zielonej szkole na... Słowacji. Ponieważ byliśmy w takim wieku, że na siłę obrzydzaliśmy sobie wszystko, co tylko nadało się do jedzenia (z wyjątkiem słodyczy i chipsów), danie to niespecjalnie przypadło mi do gustu ;)
Teraz jednak od czasu do czasu gotuję czeski knedel i uważam go za smaczną odmianę od np. kopytek i klusek śląskich. Chociaż same w sobie w smaku wydają się trochę nijakie, gdy nasiąkną gulaszowym sosem, od razu nabierają charakteru :)
CZESKI KNEDEL (HOUSKOVY KNEDLIK)
(na 4 porcje)
- 250g maki krupczatki,
- 2 bułki kajzerki,
- 10g drożdży,
- 1 żółtko,
- 1 łyżeczka cukru,
- sól
Bułki pokroić w kostkę. Drożdże i cukier rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Po 10 minutach dodać mąkę, kajzerki, żółtko i tyle wody, żeby masa była dość gęsta. Wyrobić gładkie i lśniące ciasto, zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Po tym czasie uformować 2 wałki i włożyć je do osolonej, gotującej się w dużym garnku wody. Gotować na małym ogniu 20 minut, a w połowie czasu gotowania obrócić na drugą stronę. Po wyjęciu ciasto lekko nakłuć widelcem i pokroić w plastry grubości 1 cm.
Podawać od razu, najlepiej z gulaszem.
(źródło: książeczka „Przepisy czytelników. Jesień” z serii „Biblioteczka poradnika domowego”)
11 komentarze
ja tam objadałam się knedlami na kolonii w Czechach i do dzisiaj robię je w domu:) bardzo smaczne danie:)
OdpowiedzUsuńJa knedle zawsze lubilam, zreszta w ogole przepadam za kluchami :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Nigdy nie jadłam knedla czeskiego.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia :)
Wydaje się pasować do gulaszu idealnie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam Czechów za knedliczki :)
OdpowiedzUsuńwygląda jak bułeczka bez skórki..nie jadłam żadnego czeskiego dania...a pod nazwą knedliczki spodziewałam się ujrzeć coś w rodzaju kluska śląskiego nadziewanego owocem..np śliwką
OdpowiedzUsuńUwielbiam knedle do gulaszu :)
OdpowiedzUsuńhej czy krupczatke mozna zastapic maka pelnoziarnista lub wzglednie tortowa? :)
OdpowiedzUsuńTortową tak i można próbować zmieszać ją pół na pół z pełnoziarnistą. Całkowicie na pełnoziarnistej knedlik może wyjść 'ciężki i zbity.
UsuńCzy można jeść je na słodko
OdpowiedzUsuńNie spotkałam się z tym, ale ponieważ smakuje trochę podobnie jak nasze polskie kluski na parze, myślę, że taki knedel też byłby dobry na słodko, np. z sosem truskawkowym :)
Usuń