Obsługiwane przez usługę Blogger.

Houskový knedlik (czeski knedel)

By 15:26 ,

Pierwszy raz spróbowałam czeskiej klasyki – gulaszu i houskovego knedlika będąc jako dziecko na zielonej szkole na... Słowacji. Ponieważ byliśmy w takim wieku, że na siłę obrzydzaliśmy sobie wszystko, co tylko nadało się do jedzenia (z wyjątkiem słodyczy i chipsów), danie to niespecjalnie przypadło mi do gustu ;) 
Teraz jednak od czasu do czasu gotuję czeski knedel i uważam go za smaczną odmianę od np. kopytek i klusek śląskich. Chociaż same w sobie w smaku wydają się trochę nijakie, gdy nasiąkną gulaszowym sosem, od razu nabierają charakteru :) 

 

CZESKI KNEDEL (HOUSKOVY KNEDLIK)
(na 4 porcje)
  • 250g maki krupczatki, 
  • 2 bułki kajzerki,
  • 10g drożdży, 
  • 1 żółtko, 
  • 1 łyżeczka cukru, 
  • sól 

Bułki pokroić w kostkę. Drożdże i cukier rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Po 10 minutach dodać mąkę, kajzerki, żółtko i tyle wody, żeby masa była dość gęsta. Wyrobić gładkie i lśniące ciasto, zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Po tym czasie uformować 2 wałki i włożyć je do osolonej, gotującej się w dużym garnku wody. Gotować na małym ogniu 20 minut, a w połowie czasu gotowania obrócić na drugą stronę. Po wyjęciu ciasto lekko nakłuć widelcem i pokroić w plastry grubości 1 cm. 
Podawać od razu, najlepiej z gulaszem. 


 (źródło: książeczka „Przepisy czytelników. Jesień” z serii „Biblioteczka poradnika domowego”)

Może zainteresuje Cię również

11 komentarze

  1. ja tam objadałam się knedlami na kolonii w Czechach i do dzisiaj robię je w domu:) bardzo smaczne danie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja knedle zawsze lubilam, zreszta w ogole przepadam za kluchami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie. Nigdy nie jadłam knedla czeskiego.
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wydaje się pasować do gulaszu idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam Czechów za knedliczki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda jak bułeczka bez skórki..nie jadłam żadnego czeskiego dania...a pod nazwą knedliczki spodziewałam się ujrzeć coś w rodzaju kluska śląskiego nadziewanego owocem..np śliwką

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam knedle do gulaszu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. hej czy krupczatke mozna zastapic maka pelnoziarnista lub wzglednie tortowa? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tortową tak i można próbować zmieszać ją pół na pół z pełnoziarnistą. Całkowicie na pełnoziarnistej knedlik może wyjść 'ciężki i zbity.

      Usuń
  9. Czy można jeść je na słodko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie spotkałam się z tym, ale ponieważ smakuje trochę podobnie jak nasze polskie kluski na parze, myślę, że taki knedel też byłby dobry na słodko, np. z sosem truskawkowym :)

      Usuń