Obsługiwane przez usługę Blogger.

Makaron z kiełbasą i grzybami w sosie pomidorowym

By 11:00 , , , ,

Maccharoni al ferretto, czyli „makaron z fiszbiny” – to tradycyjny włoski sposób formowania makaronu za pomocą drutu, popularny w rejonie Kalabrii. Pasek makaronu nawija się tak, aby powstała gruba, skręcona rurka. 
Makaron ten kupiłam w Toskanii i dopiero później doczytałam o jego kalabryjskim pochodzeniu. 

Przygotowałam go według przepisu podanego na opakowaniu – z kiełbaskami, grzybami i sosem pomidorowym. Pysznie, sycąco i rozgrzewająco :) Oczywiście ten sos będzie smakował doskonale także z innymi rodzajami makaronu – np. penne. 

Jeśli chodzi o maccheroni al ferretto, to ten makaron gotuje się bardzo długo – aż 18 minut. Ciężko się go nakłada, bo łatwo ześlizguje się z łyżki i paskudzi sosem stół i talerz ;P I niestety nie jest zbyt estetyczny w jedzeniu – dlatego nie polecam na romantyczną kolację ;) Niemniej warto było go wypróbować – ot tak, w ramach ciekawostki. 

Photobucket 

MAKARON Z KIEŁBASĄ I GRZYBAMI W SOSIE POMIDOROWYM
(na 4 porcje)
400g makaronu, 
250g włoskiej kiełbasy*, 
200g grzybów (świeżych lub mrożonych – użyłam mrożonych podgrzybków), 
1 puszka pomidorów, 
1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 
1 cebula, 
1 kieliszek białego wina, 
30g parmezanu, 
oliwa, 
sól i pieprz, 
słodka papryka w proszku 

Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i podsmażyć na niej posiekaną cebulę i pokrojoną w plasterki kiełbasę. Dodać pokrojone na plasterki grzyby i smażyć razem kilka minut. Wlać wino i doprowadzić do wrzenia, następnie dodać pomidory w puszce. Doprawić solą, pieprzem, papryką w proszku i natką pietruszki. Dusić ok. 10-15 minut, aż sos zgęstnieje. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i od razu wymieszać z gorącym sosem. Posypać parmezanem i podawać. 

* Niestety włoskie kiełbaski są dość trudne do zdobycia w Polsce, ja użyłam surowej dojrzewającej kiełbasy i spisała się b. dobrze :) 


A poniżej filmik przedstawiający sposób skręcania makaronu na drucie: 



Może zainteresuje Cię również

8 komentarze

  1. bardzo ciekawe danie:) muszę kiedyś spróbować go.

    OdpowiedzUsuń
  2. apetyczne, nie udało mi się jeszcze znaleźć tych kiełbasek nigdzie w krk, w przypadku polskich produktów zawsze mam obawy co do jakości, chyba czas szukać bezpośredniego producenta gdzieś na wsi

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wyglądające danie, na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  4. hm, ciekawa propozycja!i widzę, że wideo-kuchnia zadziała u Ciebie :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno to nazwać wideo-kuchnią, bo ani ten, ani poprzedni filmik nie jest mój, to są tylko linki z youtube'a :)

      Usuń
  5. bardzo ciekawy ten makaron.... jako makaroniarz zjadłabym z ochotą ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo, bardzo apetycznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. świeżo po zjedzeniu tego dani... palce lizać! perfetto

    OdpowiedzUsuń