Obsługiwane przez usługę Blogger.

Tyrolski gulasz z sarny z borówkami

By 11:50

Dostaliśmy kiedyś w prezencie kawał udźca sarniego. Długo nie miałam pojęcia, co z niego zrobić, więc tkwił sobie nieszczęśnik w zamrażarce... dopóki przeglądając magazyn „Kuchnia” nie natrafiłam na przepis Tessy Capponi-Borawskiej na tyrolski gulasz z sarniny. Pomyślałam, że gulasz to chyba najbezpieczniejszy sposób na eksperymenty, zwłaszcza jeżeli przyrządzę go w szybkowarze, który największą chabaninę zamieni w miękkie mięso ;) 
Najpierw 2 dni marynowałam mięso w czerwonym winie, później obsmażyłam i dusiłam... i dusiłam... i dusiłam, aż po 3 godzinach mięso nareszcie zrobiło się naprawdę miękkie ;) 
No i tak... Gulasz smakował nieźle, ale sarna to chyba jednak nie do końca nasze smaki. Jednak wolę gulasze z wołowiny, cielęciny i wieprzowiny ;) 

Photobucket 

TYROLSKI GULASZ Z SARNY Z BORÓWKAMI 
1kg sarniny bez kości, 
1 butelka czerwonego wytrawnego wina,
2 gałązki świeżego rozmarynu, 
4 liście świeżej szałwii, 
3 listki laurowe, 
8-10 jagód jałowca, 
2 cebule, 
3 łyżki mąki, 
150g smalcu (dałam o wiele mniej, jakieś 50-60g), 
250ml śmietanki kremówki (dałam mniej, ok. 150ml), 
sól, 
pieprz, 
konfitura z borówek (lub żurawin) 

Mięso pokroić w małą kostkę, włożyć do garnka (najlepiej glinianego) razem z ziołami i przyprawami. Zalać winem, szczelnie przykryć i włożyć do lodówki na 2 dni. 
Po tym czasie wyjąć mięso z marynaty (marynatę zostawić), osuszyć, obtoczyć w mące, strząsając jej nadmiar. Cebulę pokroić w cienkie talarki, obsmażyć na smalcu, aż nabierze złotego koloru, dodać mięso i dalej smażyć. Wlać marynatę (wino z ziołami), doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować ok. 3 godziny (lub dłużej) na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Przez większość czasu dusić pod przykryciem, a pod koniec można zdjąć pokrywkę, aby sos mógł odparować. Trzeba pilnować i mieszać od czasu do czasu, żeby nic nie przywierało. 
Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć je łyżką cedzakową, a sos przecedzić i połączyć ze śmietanką. Włożyć mięso z powrotem do sosu i podgrzewać parę minut na małym ogniu. 
Podawać z borówkami.

Ja do gulaszu z sarny podałam także knedle bawarskie :)

Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. Nigdy nie jadłam sarniny, nie wiem nawet jak smakuje, ale potrawa wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zawsze byłam ciekawa smaku dziczyzny ;) wygląda fajnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie to wygląda i strasznie mnie ciekawi jak smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja właśnie dziś zrobiłam gulasz z sarniny w sosie chrzanowym i nie bardzo mi smakuje. Może dlatego, że od dawna nie je jem mięsa. Dostałam sarninę od znajomego leśnika i zrobiłam te danie dla reszty rodziny mięsożerców. Ale to nie znaczy,że odradzam komuś tego rodzaju mięsa.

    OdpowiedzUsuń
  5. Boze , co za przepis........ja sarne zostawiam na noc w maslance ,wtedy mieso kruszeje przez noc,no coz szukalam ciekawego przepisu w necie ale chyba zostane przy swoim....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nikt nie zmusza do korzystania ;) jest wiele przepisów, które zalecają marynowanie mięsa kilka dni w winie, nie chodzi tylko o kruszenie ale i o smak, takie nasiąknięte winnym aromatem ma inny smak niż wymoczone w maślance :) pozdrawiam i życzę miłego wieczoru :)

      Usuń
    2. popieram z tym winem, poza tym sarnina jako chyba jedyna jest krucha sama w sobie, czesto robimy comber na patelni grillowej podobnie jak polędwicę wołową czyli jakieś 3-4 minuty i jest pyszna bez żadnego marynowania

      Usuń