Obsługiwane przez usługę Blogger.

Tacos z kurczakiem i warzywami

By 10:00 , , , , ,

Uwielbiam tacos – czymkolwiek by je nie nadziać, są pyszne :) Tym razem wypróbowałam przepis na nadzienie kurczakowo-warzywne wg przepisu z ksiażki Pola Martina „Sztuka gotowania na co dzień”. Nie zawiodłam się :) W pół godziny powstały smakowite i chrupiące tacos, które znakomicie sprawdziły się jako sobotni obiad. 



 


TACOS Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI 
(na 4 porcje) 
  • 8-12 muszli tacos, 
  • 2 filety z piersi kurczaka, 
  • ½ czerwonej papryki, 
  • ½ zielonej papryki, 
  • ½ małej cukinii, 
  • ½ cebuli, 
  • 3-4 łyżki pomidorowego sosu taco albo sosu salsa, 
  • sól i pieprz,
  • 2 łyżki oleju 

Papryki i cukinię pokroić w cienkie paseczki. Cebulę pokroić w piórka. 
Kurczaka umyć, osuszyć i także pokroić w cienkie paski. Oprószyć mięso solą i pieprzem. 
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i obsmażyć mięso, aż będzie rumiane. Przełożyć do miski, a na patelni rozgrzać drugą łyżkę oleju. Wrzucić cebulę i smażyć przez chwilę, a gdy się zeszkli, dodać papryki i cukinię. Smażyć, od czasu do czasu mieszając, przez 8-10 minut, aż warzywa zmiękną. Dodać fasolę, kurczaka i sos taco. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć razem jeszcze 2 minuty. 
Muszle tacos włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 2-3 minuty, aby zrobiły się bardziej chrupiące. Następnie wyjąć je i napełnić farszem. 
Od razu podawać.

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. też bardzo lubię tacos, chętnie urozmaicę swój przepis Twoimi pomysłami:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Poproszę :) pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. to ja poproszę na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń