Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ptysie faszerowane mięsem

By 10:25 , , , ,

Przy okazji pieczenia słodkich mini-ptysiów, machnęłam od razu ptysie w wersji maxi, tym razem jednak nie na słodko. Nadziałam je farszem mięsnym i podałam na obiad jako paszteciki do czerwonego barszczu :) Super sprawa, spróbujcie :) Myślę, że można śmiało kombinować z farszami i zrobić np. ptysie wegetariańskie z farszem pieczarkowym albo kapuścianym.

 

PTYSIE FASZEROWANE MIĘSEM
(przepis na ok. 12 sztuk)

ciasto ptysiowe:
  • 1 szklanka wody, 
  • 125g masła (ewentualnie margaryny), 
  • 1 szklanka mąki pszennej, 
  • 4 jajka 

farsz:
  • 500g mielonego mięsa (wołowiny lub chudej wieprzowiny), 
  • 1 cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 puszka krojonych pomidorów, 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 
  • 2-3 kawałki marynowanej czerwonej papryki, 
  • 2 łyżki oleju, 
  • sól i pieprz, 
  • zioła prowansalskie, 
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 
  • 2 średniej wielkości pomidory, 
  • natka pietruszki do dekoracji 

W rondlu zagotować wodę z masłem (lub margaryną). Na gotującą się wodę wsypać mąkę, bardzo energicznie mieszając drewnianą łyżką lub trzepaczką, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od ścianek naczynia. Ciasto odstawić do lekkiego ostudzenia, a następnie wbić jajka i wyrobić ciasto drewnianą łyżką lub mikserem – aż jajka połączą się z resztą i powstanie jednolite, lśniące ciasto. 
Za pomocą łyżki kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia okrągłe porcje ciasta o średnicy ok. 7cm – bardziej szersze niż wyższe. Porcje należy kłaść w dość dużych odstępach. 
Piec w 200 stopniach przez ok. 30 minut. 
Upieczone ptysie wystudzić. 

Przygotować farsz: Na oleju lekko podsmażyć posiekaną cebulę. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i mięso. Smażyć, mieszając, aż mięso zrobi się brązowe. Dodać pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Gotować ok. 15 minut, aż nadmiar wody odparuje i farsz będzie miał dość gęstą konsystencję. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę marynowaną paprykę oraz posiekany szczypiorek. Całość wymieszać. 

Ostrym nożem ściąć wierzchy ptysiów. Wypełnić je farszem. Na każdym ptysiu położyć plaster pomidora i przykryć odkrojonym wierzchem. Zapiec w piekarniku 5-10 minut. Udekorować natką pietruszki. 
Podawać gorące. 


Ciasto ptysiowe wykonałam z przepisu dorotus76, natomiast inspiracją do dania był przepis z książki „Pyszności z mielonego mięsa”.


 

Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. Ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny pomysł na niebanalne ptysie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. dobry pomysł na przekąskę na jeden kęs...Moja mama robiła z pieczarkami jako dodatek do pikantnego barszczyku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. super się prezentują-trochę nawet jak hamburgerki;D

    OdpowiedzUsuń
  5. ptysie w takim wydaniu są dla mnie nowością!
    ale zdecydowanie kupuję tą innowację ;)

    OdpowiedzUsuń