Ptysie faszerowane mięsem
Przy okazji pieczenia słodkich mini-ptysiów, machnęłam od razu ptysie w wersji maxi, tym razem jednak nie na słodko. Nadziałam je farszem mięsnym i podałam na obiad jako paszteciki do czerwonego barszczu :) Super sprawa, spróbujcie :) Myślę, że można śmiało kombinować z farszami i zrobić np. ptysie wegetariańskie z farszem pieczarkowym albo kapuścianym.
PTYSIE FASZEROWANE MIĘSEM
(przepis na ok. 12 sztuk)
ciasto ptysiowe:
- 1 szklanka wody,
- 125g masła (ewentualnie margaryny),
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 4 jajka
farsz:
- 500g mielonego mięsa (wołowiny lub chudej wieprzowiny),
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 2-3 kawałki marynowanej czerwonej papryki,
- 2 łyżki oleju,
- sól i pieprz,
- zioła prowansalskie,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 2 średniej wielkości pomidory,
- natka pietruszki do dekoracji
W rondlu zagotować wodę z masłem (lub margaryną). Na gotującą się wodę wsypać mąkę, bardzo energicznie mieszając drewnianą łyżką lub trzepaczką, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od ścianek naczynia. Ciasto odstawić do lekkiego ostudzenia, a następnie wbić jajka i wyrobić ciasto drewnianą łyżką lub mikserem – aż jajka połączą się z resztą i powstanie jednolite, lśniące ciasto.
Za pomocą łyżki kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia okrągłe porcje ciasta o średnicy ok. 7cm – bardziej szersze niż wyższe. Porcje należy kłaść w dość dużych odstępach.
Piec w 200 stopniach przez ok. 30 minut.
Upieczone ptysie wystudzić.
Przygotować farsz: Na oleju lekko podsmażyć posiekaną cebulę. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i mięso. Smażyć, mieszając, aż mięso zrobi się brązowe. Dodać pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Gotować ok. 15 minut, aż nadmiar wody odparuje i farsz będzie miał dość gęstą konsystencję. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę marynowaną paprykę oraz posiekany szczypiorek. Całość wymieszać.
Ostrym nożem ściąć wierzchy ptysiów. Wypełnić je farszem. Na każdym ptysiu położyć plaster pomidora i przykryć odkrojonym wierzchem. Zapiec w piekarniku 5-10 minut. Udekorować natką pietruszki.
Podawać gorące.
Ciasto ptysiowe wykonałam z przepisu dorotus76, natomiast inspiracją do dania był przepis z książki „Pyszności z mielonego mięsa”.
6 komentarze
Ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł !
OdpowiedzUsuńfajny pomysł na niebanalne ptysie:)
OdpowiedzUsuńdobry pomysł na przekąskę na jeden kęs...Moja mama robiła z pieczarkami jako dodatek do pikantnego barszczyku :)
OdpowiedzUsuńsuper się prezentują-trochę nawet jak hamburgerki;D
OdpowiedzUsuńptysie w takim wydaniu są dla mnie nowością!
OdpowiedzUsuńale zdecydowanie kupuję tą innowację ;)