Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zapiekanka warzywna na cieście drożdżowym

By 11:32 ,

Bardzo smaczna i sycąca zapiekanka, którą piekłam już kilka razy. Chociaż bazą jest ciasto drożdżowe, nazwanie jej pizzą byłoby sporym nadużyciem, bo na cieście podobieństwa do włoskiego przysmaku się kończą ;) Zapiekanka jest bogata w warzywa, jajka oraz masę serową i jest idealna na bezmięsny obiad :)


 

ZAPIEKANKA WARZYWNA NA CIEŚCIE DROŻDŻOWYM
ciasto:

  • 350 g mąki,
  • 35 g drożdży,
  • ½ szklanki mleka,
  • ok. 1/3 szklanki wody,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • szczypta soli


farsz:

  • 1 opakowanie mrożonych warzyw „bukiet królewski” (brokuły + kalafior + marchewka”),
  • 4-5 jajek ugotowanych na twardo,
  • 4-5 łyżek ketchupu


sos:

  • 150 ml śmietanki 18% do sosów,
  • 200 g startego żółtego sera (np. goudy),
  • sól i pieprz,
  • pieprz cayenne,
  • suszone oregano


Zrobić rozczyn z pokruszonych drożdży, cukru, 1 łyżki mąki i letniego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, połączyć go z mąką, wodą, oliwą i szczyptą soli. Dokładnie wyrobić ciasto, aż nie będzie kleiło się do miski i wyłożyć nim formę 25 x 30 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Zostawić ciasto do wyrośnięcia, a następnie posmarować je ketchupem. 
Jaja ugotować na twardo, obrać i pokroić na ćwiartki. 
Warzywa ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i ułożyć równomiernie na cieście razem z ćwiartkami jajek. 
Śmietankę i żółty ser wymieszać w rondlu, doprawić do smaku i podgrzewać, aż powstanie jednolita masa. Warzywa zalać sosem i wstawić formę do piekarnika. 
Piec ok. 25-30 minut w 180 stopniach, aż wierzch potrawy się zarumieni.


(źródło: książeczka „Potrawy jarskie” z serii „Biblioteczka Poradnika Domowego” z moimi modyfikacjami)


Może zainteresuje Cię również

10 komentarze