Zapiekanka warzywna na cieście drożdżowym
Bardzo smaczna i sycąca zapiekanka, którą piekłam już kilka razy. Chociaż bazą jest ciasto drożdżowe, nazwanie jej pizzą byłoby sporym nadużyciem, bo na cieście podobieństwa do włoskiego przysmaku się kończą ;) Zapiekanka jest bogata w warzywa, jajka oraz masę serową i jest idealna na bezmięsny obiad :)
ZAPIEKANKA WARZYWNA NA CIEŚCIE DROŻDŻOWYM
ciasto:
- 350 g mąki,
 - 35 g drożdży,
 - ½ szklanki mleka,
 - ok. 1/3 szklanki wody,
 - 2 łyżki oliwy,
 - 1 łyżeczka cukru,
 - szczypta soli
 
farsz:
- 1 opakowanie mrożonych warzyw „bukiet królewski” (brokuły + kalafior + marchewka”),
 - 4-5 jajek ugotowanych na twardo,
 - 4-5 łyżek ketchupu
 
sos:
- 150 ml śmietanki 18% do sosów,
 - 200 g startego żółtego sera (np. goudy),
 - sól i pieprz,
 - pieprz cayenne,
 - suszone oregano
 
Zrobić rozczyn z pokruszonych drożdży, cukru, 1 łyżki mąki i letniego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, połączyć go z mąką, wodą, oliwą i szczyptą soli. Dokładnie wyrobić ciasto, aż nie będzie kleiło się do miski i wyłożyć nim formę 25 x 30 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Zostawić ciasto do wyrośnięcia, a następnie posmarować je ketchupem.
Jaja ugotować na twardo, obrać i pokroić na ćwiartki.
Warzywa ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i ułożyć równomiernie na cieście razem z ćwiartkami jajek.
Śmietankę i żółty ser wymieszać w rondlu, doprawić do smaku i podgrzewać, aż powstanie jednolita masa. Warzywa zalać sosem i wstawić formę do piekarnika.
Piec ok. 25-30 minut w 180 stopniach, aż wierzch potrawy się zarumieni.
(źródło: książeczka „Potrawy jarskie” z serii „Biblioteczka Poradnika Domowego” z moimi modyfikacjami)


10 komentarze
Świetny pomysł na obiad,,
OdpowiedzUsuńInteresująca odmiana dla pizzy.
OdpowiedzUsuńChętnie bym dziś na obiad taką zapiekankę zjadła! :)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł:) bardzo mi się podoba!
OdpowiedzUsuńTo coś jak pizza tyle że dodatków jest więcej..fajne
OdpowiedzUsuńCiągnący się ser<3.
OdpowiedzUsuńApetycznie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńO mniam, bardzo pysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńo na cieście drożdżowym jeszcze nie robiłam, trochę przypomina pizzę:)
OdpowiedzUsuńmoże na sobotni obiad:D? świetna!
OdpowiedzUsuń