Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kluski gumowe ;)

By 10:55 , , , ,

Nazwa tych klusek brzmi dziwnie i może niezbyt przyjemnie, ale co poradzić – nie ja ją wymyśliłam ;) Ot, szukałam przepisu na zagospodarowanie gotowanego mięsa z rosołu i natrafiłam w książce na takie coś... 
Na pierwszy rzut oka kluski wyglądają jak śląskie, ale w rzeczywistości smakują zupełnie inaczej. I chociaż zawierają mięso, smakują też inaczej niż pyzy z mięsem. Nam smakowały bardzo, zwłaszcza polane sosem pieczarkowym :) 

 Photobucket 

KLUSKI GUMOWE 
1kg ugotowanych ziemniaków, 
250g ugotowanego mięsa (z rosołu), 
ok. 250g mąki ziemniaczanej, 
2 żółtka, 
sól, 
½ łyżeczki pieprzu 

Ziemniaki i mięso przepuścić przez maszynkę, doprawić solą i pieprzem, dodać żółtka i mąkę. Dokładnie wyrobić ciasto. Dłońmi oprószonymi mąką formować niewielkie kluski, wrzucać je do osolonego wrzątku. Gotować ok. 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. 
Podawać z sosem grzybowym lub pieczarkowym i dowolną surówką. 


(źródło: książeczka „Lane, leniwe, śląskie” H. Szymanderskiej)

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Nie słyszałam o takich kluskach, ale wydają się bardzo smaczne. No i to kolejny dobry pomysł na zagospodarowanie mięsa z rosołu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawe:) takie kluski śląskie po swojemu:) ciekawy pomysł:D w zasadzie takimi kluskami można sobie dobrze pojeść, nic więcej nie trzeba:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny przepis. Jeszcze nie spotkałam się, żeby mięso wyrabiać razem z ziemniakami:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Naprawdę ciekawy przepis, zainteresował mnie :)

    OdpowiedzUsuń