Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kotlety ziemniaczane z bryndzą

By 10:56 , , ,

Kto lubi pierogi ruskie, temu z pewnością przypadnie do gustu smak tych kotletów. Nam taki obiad na góralską nutę bardzo smakował :) 

Photobucket 

KOTLETY ZIEMNIACZANE Z BRYNDZĄ 
ok. 700g ziemniaków, 
200g bryndzy, 
2 jajka, 
2 łyżki mąki + trochę do obtoczenia kotletów, 
2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 
sól i pieprz 

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie, po czym odcedzić i dokładnie utłuc na puree. Dodać bryndzę, jajka, mąkę, natkę pietruszki i pieprz do smaku (ewentualnie sól, ale bryndza jest już słona). Oprószonymi mąką dłońmi formować kotlety i smażyć je na rozgrzanym oleju z obu stron. Jeżeli ciasto wydaje się zbyt rzadkie, można dodać do niego więcej mąki. Usmażone kotleciki odsączyć na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu.
Podawać surówką i sosem pieczarkowym, grzybowym, pieczeniowym lub pomidorowym albo z kwaśną śmietaną :) 


(źródło: „Ziemniaki na 61 sposobów” z serii „Biblioteczka Poradnika Domowego” z moimi zmianami) 


Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. świetne!! koniecznie wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super się prezentują :) Szkoda tylko, że bryndzy brak, bo zaraz zabrałabym się do roboty.

    OdpowiedzUsuń
  3. Co do tego odsączania - różne oleje się różnie odsączają, ponoć najwięcej tłuszczu da się odsączyć po smażeniu na oleju rzepakowym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie wyglądają:) świetny pomysł na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie ciekawe kotleciki! Pysznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń