Kotlety ziemniaczane z bryndzą
Kto lubi pierogi ruskie, temu z pewnością przypadnie do gustu smak tych kotletów. Nam taki obiad na góralską nutę bardzo smakował :)
KOTLETY ZIEMNIACZANE Z BRYNDZĄ
(przepis na 4 porcje)
- ok. 700 g ziemniaków,
- 200 g bryndzy,
- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki + trochę do obtoczenia kotletów,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- sól i pieprz
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie, po czym odcedzić i dokładnie utłuc na puree. Dodać bryndzę, jajka, mąkę, natkę pietruszki i pieprz do smaku (ewentualnie sól, ale bryndza jest już słona). Oprószonymi mąką dłońmi formować kotlety i smażyć je na rozgrzanym oleju z obu stron. Jeżeli ciasto wydaje się zbyt rzadkie, można dodać do niego więcej mąki. Usmażone kotleciki odsączyć na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu.
Podawać surówką i sosem pieczarkowym, grzybowym, pieczeniowym lub pomidorowym albo z kwaśną śmietaną :)
(źródło: „Ziemniaki na 61 sposobów” z serii „Biblioteczka Poradnika Domowego” z moimi zmianami)
6 komentarze
świetne!! koniecznie wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńSuper się prezentują :) Szkoda tylko, że bryndzy brak, bo zaraz zabrałabym się do roboty.
OdpowiedzUsuńCo do tego odsączania - różne oleje się różnie odsączają, ponoć najwięcej tłuszczu da się odsączyć po smażeniu na oleju rzepakowym :)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają:) świetny pomysł na obiad:)
OdpowiedzUsuńJakie ciekawe kotleciki! Pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńJa już nie raz robiłam te kotleciki,są pyszne.
OdpowiedzUsuń