Obsługiwane przez usługę Blogger.

Potrawka z kurczaka z agrestem

By 10:02 , , ,

Ciąg dalszy oczyszczania zamrażarki z letnich zapasów... :) Przyznam, że z początku podchodziłam sceptycznie do tego przepisu, ale – jak się okazało – zupełnie niesłusznie. Kurczak w połączeniu z kwaskowatym sosem agrestowym smakował wszystkim domownikom bez wyjątku. I z pewnością przypadnie do gustu wszystkim lubiącym połączenia „mięso + owoce”. 

 

 POTRAWKA Z KURCZAKA Z AGRESTEM 
(na 4 porcje) 

  • 600 g mięsa z udek kurczaka (bez skóry i kości), 
  • 2 szklanki bulionu z kurczaka, 
  • 250-300g agrestu (może być mrożony), 
  • 1 łyżka miodu, 
  • 2 łyżki masła, 
  • 1 łyżka mąki, 
  • ½ szklanki śmietanki kremówki, 
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, 
  • suszona bazylia, 
  • sól i pieprz 


Umyte mięso zalać w rondlu gorącym bulionem, gotować ok. 15 minut, wyjąć, nieco przestudzić i pokroić na mniejsze kawałki. Do bulionu wrzucić agrest i gotować chwilę, aż zmięknie. Trochę agrestu odłożyć, a resztę zmiksować blenderem wraz z bulionem. Następnie przetrzeć sos przez sitko, aby oddzielić pestki i skórkę. 
W rondlu stopić masło, dodać mąkę i chwilkę smażyć. Następnie stopniowo wlewać agrestowy sos, cały czas mieszając. Dodać śmietankę, miód, skórkę otartą z cytryny, szczyptę suszonej bazylii oraz sól i pieprz do smaku. Gotować kilka minut, aż sos zgęstnieje. Wrzucić odłożony wcześniej agrest. 
Mięso z kurczaka można dodać do sosu i razem wymieszać, albo wyłożyć na talerz i dopiero wtedy polać sosem. 
Podawać z ryżem – ja podałam żółty ryż curry. 


ŻÓŁTY RYŻ CURRY 
(na 4 porcje)

  • 200 g ryżu basmati, 
  • 1 łyżka masła, 
  • 1 mała cebula, 
  • 1 łyżeczka przyprawy curry, 
  • ½ łyżeczki kurkumy, 
  • sól 


Cebulę bardzo drobno posiekać. W rondlu z grubym dnem stopić masło i lekko zrumienić cebulkę. Następnie dodać curry i kurkumę, wymieszać, po czym wsypać ryż. Całość smażyć ok. 30 sekund, mieszając. Następnie zalać wodą tak, aby sięgała 1 cm ponad powierzchnie ryżu. Dodać szczyptę soli, przykryć i gotować na małym ogniu ok. 15 minut, aż ryż wchłonie wodę. Od czasu do czasu można zamieszać, żeby ryż nie przywarł do dna. W razie potrzeby można dolać trochę wody. 


(inspiracja: książeczka „Gulasze i potrawki” H. Szymanderskiej, z moimi modyfikacjami)

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. matko kiedy ja ostatni raz jadłam agrest?? chyba jak byłam dzieckiem...na wakacjach u babci...Co prawda potrawka z agrestem do nie nie przemawia..ale zazwyczaj tak jest jak czegoś się nie spróbuje a na chłopski rozum ni jak się mają te smaki do siebie...Dokładnie tak samo miałam w połączeniu pieczonego kurczaka z ananasem z puszki..skręcało mnie na sama myśl ale jak się spróbowało to smaki współgrały ze sobą świetnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie i tutaj z tym agrestem jest podobnie :)

      Usuń
  2. Bardzo ciekawe jest to połączenie z agrestem. Lubię agrest i zawsze zjadam prosto z krzaczka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jeszcze nie łączyłam agrestu z mięsem, wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń