Obsługiwane przez usługę Blogger.

Gołąbki bez zawijania

By 13:01 , , , , ,

Przyznaję bez bicia, że te tak zwane „niby-gołąbki” smakują mi bardziej, niż te tradycyjne :) Poszatkowana kapusta sprawia, że kotleciki są soczyste i mają urozmaiconą strukturę. Robiłam je już wiele razy, zarówno z mięsem drobiowym, jak i wieprzowiną. I za każdym razem wychodziły super :) 

Photobucket 

GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA 
(na 4-5 porcji) 
500g mielonej chudej wieprzowiny albo mięsa drobiowego, 
500g białej kapusty, 
100g ryżu, 
2 jajka, 
2-3 łyżki kaszy manny, 
1 duża cebula, 
2 ząbki czosnku, 
ok. 750ml soku pomidorowego, 
ok. 2 łyżki mąki, 
olej do smażenia, 
sól i pieprz 

Kapustę bardzo drobno poszatkować albo zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać ze szczyptą soli i odstawić na 15-20 minut. 
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie trochę krócej niż przez czas podany na opakowaniu – powinien zostać lekko twardawy. 
Cebulę obrać i drobno posiekać. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. 
Mięso włożyć do miski. Dodać ryż, odciśniętą w dłoniach kapustę, połowę podsmażonej cebuli, jajka, kaszę mannę oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Uformować 10-12 okrągłych kotlecików, każdy obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na oleju. Przełożyć do dużego rondla, dodać resztę podsmażonej cebuli i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać sok pomidorowy i doprawić go ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 45-50 minut. Pod koniec duszenia zdjąć pokrywkę, aby sos mógł odparować i się zagęścić. 
 Gotowe :) 

 Photobucket 


 

Może zainteresuje Cię również

12 komentarze

  1. Sa pyszne,moj przepis sie odrobine rozni,ale efekt jest podobny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. "odać resztę podsmażonej kapusty" Kapusty, czy cebuli? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cebuli, oczywiście :) dzięki za czujność, już poprawiłam :)

      Usuń
  3. próbowałam przepis i są na prawdę smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam! Uwielbiam takie golabki, moja mama mowi na nie golabki kaszubskie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Są pyszne!
    Ja je robiłam ostatnio po raz pierwszy, bardzo nam posmakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  6. poprostu sa super

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo dobre są też z kaszą jęczmienną zamiast ryżu i z kapustą włoską zamiast białej :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie zabieram się za produkcję gołąbków z Twojego przepisu. Będą dziś na obiad. Tylko nie mam soku pomidorowego. Będę się ratować bulionem i koncentratem pomidorowym. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Rewelacja! Zrobiłam i wszystkim smakowało. Nawet nie wiedziałam, że z soku pomidorowego może wyjść taki dobry sos, lepszy niż z koncentratu. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie, ja też wolę sos z soku niż z koncentratu :) no i nie trzeba go zagęszczać mąką :) cieszę się, że smakowało.

      Usuń
  10. Pycha przepis, robiłam już 3 razy :)

    OdpowiedzUsuń