Kurczak po cygańsku
Od czasu do czasu wracam do tego przepisu, bo jest to jeden z naszych ulubionych sposobów na kurczaka. Słodko-pikantny, śliwkowy sos sprawia, że kurczak jest miękki i aromatyczny.
Przepis podpatrzyłam na blogu Edysi :)
KURCZAK PO CYGAŃSKU
(na 4 porcje)
- 4 nogi (udka + podudzia) kurczaka,
- 1 cebula,
- ½ szklanki powideł śliwkowych,
- ½ szklanki pikantnego ketchupu,
- 8-10szt. suszonych śliwek,
- ¾ szklanki wody,
- sól i pieprz,
- słodka papryka w proszku,
- olej
Udka oddzielić od podudzi (można też zostawić je w całości). Mięso oprószyć solą, pieprzem i papryką w proszku. Obsmażyć na oleju ze wszystkich stron, aż skórka się zrumieni. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego.
Cebulę posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Dodać pokrojone na kawałki suszone śliwki, powidła, ketchup i wodę. Gotować, mieszając, aż sos nieco zgęstnieje. Gorącym sosem polać kurczaka.
Piec pod przykryciem przez godzinę. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąc pokrywkę lub folię aluminiową, aby sos mógł bardziej zgęstnieć.
Podawać z ziemniakami lub chlebem i dowolną sałatką/surówką.
8 komentarze
lubię śliwki połączone z pomidorami ;) pycha!
OdpowiedzUsuńbardzo chętnie bym spróbowała połączenia śliwek z ketchupem:) ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńOj tak! Taki sos do żeberek robiłam. Niebo w gębie!
OdpowiedzUsuńMmmmm zapowiada się smaczny kurczak! No właśnie, super pomysł na sos, który można wykorzystać do różnych rzeczy :)
OdpowiedzUsuńZ powidłami musi być pyszny! Bardzo ciekawie brzmi.
OdpowiedzUsuńz powidełkami? ciekawie, ciekawei.. a mam chyba kurczaka w lodówce :p i powidełka.
OdpowiedzUsuńMmmm... przypomniałaś mi o tych pysznościach... Dawno nie robiłam ;)
OdpowiedzUsuńZainspirowana zakupiłam wczoraj produkty i nie zawaham się ich użyć :)
OdpowiedzUsuń