Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kurczak po cygańsku

By 12:02 , , ,

Od czasu do czasu wracam do tego przepisu, bo jest to jeden z naszych ulubionych sposobów na kurczaka. Słodko-pikantny, śliwkowy sos sprawia, że kurczak jest miękki i aromatyczny. 
Przepis podpatrzyłam na blogu Edysi :)

 Photobucket 

KURCZAK PO CYGAŃSKU 
(na 4 porcje)
4 nogi (udka + podudzia) kurczaka, 
1 cebula, 
½ szklanki powideł śliwkowych, 
½ szklanki pikantnego ketchupu, 
8-10szt. suszonych śliwek, 
¾ szklanki wody, 
sól i pieprz, 
słodka papryka w proszku, 
olej 

Udka oddzielić od podudzi (można też zostawić je w całości). Mięso oprószyć solą, pieprzem i papryką w proszku. Obsmażyć na oleju ze wszystkich stron, aż skórka się zrumieni. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego. 
Cebulę posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Dodać pokrojone na kawałki suszone śliwki, powidła, ketchup i wodę. Gotować, mieszając, aż sos nieco zgęstnieje. Gorącym sosem polać kurczaka. 
Piec pod przykryciem przez godzinę. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąc pokrywkę lub folię aluminiową, aby sos mógł bardziej zgęstnieć. 
Podawać z ziemniakami lub chlebem i dowolną sałatką/surówką.

Może zainteresuje Cię również

8 komentarze

  1. lubię śliwki połączone z pomidorami ;) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo chętnie bym spróbowała połączenia śliwek z ketchupem:) ciekawy pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj tak! Taki sos do żeberek robiłam. Niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmmm zapowiada się smaczny kurczak! No właśnie, super pomysł na sos, który można wykorzystać do różnych rzeczy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z powidłami musi być pyszny! Bardzo ciekawie brzmi.

    OdpowiedzUsuń
  6. z powidełkami? ciekawie, ciekawei.. a mam chyba kurczaka w lodówce :p i powidełka.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmmm... przypomniałaś mi o tych pysznościach... Dawno nie robiłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zainspirowana zakupiłam wczoraj produkty i nie zawaham się ich użyć :)

    OdpowiedzUsuń