Obsługiwane przez usługę Blogger.

Fondanty kajmakowe

By 10:45 ,

Pierwszy raz dołączam do Weekendowej Cukierni, bo deserowi zaproponowanemu w tym miesiącu przez Annę Marię nie sposób się oprzeć ;) Banalnie łatwe do przygotowania, zapieczone z zewnątrz a płynne w środku fondanty kajmakowe to deser, który działa na zmysły i koi skołotane długą zimą i brakiem słońca nerwy. 
 Tego po prostu TRZEBA spróbować. No... chyba, że nie lubicie bardzo słodkich deserów i kajmaku. Ja jednak rozpływam się z zachwytu, tak, jak rozpływa się w ustach tenże fondant, pozostawiając błogie uczucie spełnienia ;) 

Photobucket 

FONDANTY KAJMAKOWE 
(4 porcje)
1 i 2/3 szklanki masy kajmakowej/krówkowej, 
2 jajka, 
2 żółtka, 
2,5 łyżki mąki, 
+ odrobina masła i mąki do wysmarowania i wysypania foremek 

Piekarnik nagrzać do temperatury 210 stopni. 
4 żaroodporne kokilki wysmarować od wewnątrz masłem i wysypać mąką. 
Jajka i żółtka ubić mikserem na jasną, puszystą masę. Dodać kajmak i ponownie zmiksować, aż powstanie jednolita masa. Na koniec dodać mąkę dokładnie połączyć ją z ciastem. Ciasto wylać do przygotowanych foremek. Piec do momentu aż wierzch ładnie się zrumieni, ale środek będzie nadal płynny - trwa to ok. 10 minut. 
Aby wyjąć ciastka z foremki, należy położyć na nich odwrócony talerzyk, a następnie obrócić całość o 180 stopni. Podawać gorące. Deser można oprószyć cukrem pudrem albo podać z gałką lodów waniliowych lub z owocami. 

Photobucket 


 

Może zainteresuje Cię również

18 komentarze

  1. Mirabelko! Ależ pięknie się udał deser!
    Dziękuję, że nie mogłaś się oprzeć:)
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. boskie.. jak patrzę na tę masę na ostatnim zdjęciu to dostaje ślinotoku:D:D

    OdpowiedzUsuń
  3. ok BEZ KITU kupiłam 2 tyg temu pierwsze kokilki i póki co zrobilam tylko creme brulee ale to wyglada oblednie! musze sprobowac!!

    OdpowiedzUsuń
  4. ojeju jeju.... chodził za mna ten fondant ale niezdazyłam zrobic!! :) fantastyczny!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda wręcz obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow!!!!!! Wyglądają genialnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jedyny komentarz na jaki mogę się zdobyć (z wrażenia zaparło mi dech :)) to AAA JAKIE CUDO!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale się cieszę, że za sprawą takich małych babeczek, takich słodkich babeczek udało się upiec tylu osobom :) super! dzięki wielkie i zapraszam na zawsze do nas Mirabelko!

    OdpowiedzUsuń
  9. ten kajmak wypływający ze środka *_* aż mam ochotę oblizać monitor

    OdpowiedzUsuń
  10. pięknie ci wyszły te babeczki aż też chce się je upiec!

    OdpowiedzUsuń
  11. This looks so deliciouS! I really need to give it a try :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zdjęcia urzekające. Cudny ten deser!

    OdpowiedzUsuń