Obsługiwane przez usługę Blogger.

Chili con carne

By 19:00 , , ,

Ponieważ akcja Hola Mexico! organizowana przez Shinju trwa w najlepsze, w ramach wspólnego gotowania z innymi bloggerami przygotowaliśmy chili con carne. Jest to jedna z najbardziej popularnych potraw kojarzona z Meksykiem, chociaż w rzeczywistości jest to potrawa Tex-Mex, czyli teksańsko-meksykańska :) Jest jednak tak smaczna, że nie mogliśmy oprzeć się pokusie jej przygotowania ;) 
We wspólnym gotowaniu chili con carne oprócz mnie wzięli udział: Maggie, Michał, Pela, Wiera, Panna Malwinna, Yobada, Pluskotka oraz Mopsik
Każdy z nas przygotował swoją wersję chili. Ja przygotowałam wersję, którą robię najczęściej: z papryką i czerwoną fasolką, o wyraźnym aromacie tak lubianego przeze mnie kuminu :)

Photobucket 

CHILI CON CARNE 
(na 4-5 porcji) 
500g mielonej wołowiny, 
1 czerwona cebula, 
2 ząbki czosnku, 
kawałek papryczki chili (ilość wg uznania)
1 czerwona lub zielona papryka, 
1 puszka pomidorów, 
1 puszka czerwonej fasolki w sosie 'cayenne',
½ szklanki bulionu mięsnego, 
1 łyżeczka suszonego oregano, 
1 płaska łyżeczka mielonego kuminu, 
1 czubata łyżeczka słodkiej mielonej papryki, 
sól i pieprz, 
2 łyżki oleju 

W głębokiej patelni o grubym dnie rozgrzać olej. Dodać posiekaną czerwoną cebulę i papryczkę chili (bez pestek) oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć, aż cebula się zeszkli. Dodać mięso i smażyć, mieszając, aż mięso nie będzie surowe. Dodać paprykę pokrojoną na małe paseczki i smażyć jeszcze kilka minut. Wlać bulion, dodać pomidory z puszki, oregano, kumin, paprykę w proszku, sól i pieprz; dusić pod przykryciem ok. 30 minut. Następnie dodać fasolę wraz z sosem i gotować jeszcze 10 minut (już bez przykrycia). Ewentualnie jeszcze raz doprawić do smaku. 
Podawać z ryżem albo z tortillą :) 

Ja do chili con carne podałam do przegryzania pokrojone kawałki Tortilli własnego wyrobu :) 


Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. Bardzo lubie chilli con carne, a najczesciej przygotowywana przeze mni wersja przypomina twoja. Tylko domowych tortilli brak - zbyt leniwa chyba jestem...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie! Oglądam już 3 wersję i nabrałam na nie chęci:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakowicie wygląda Twoje chili Mirabelko. Fajnie, bo każdy z nas sięgnął po inny przepis;)

      miłej niedzieli

      Usuń
  3. Zgadza się, każdy przepis inny - Twój bardzo smakowity, nabrałam teraz ochoty na tortille!

    OdpowiedzUsuń
  4. Następnym razem zrobię z tortillą! Na pewno świetnie ze sobą współgrają!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię Chili con carne i nigdy się nie nudzi - ale zazdroszczę tej tortilli! :)

    OdpowiedzUsuń