Obsługiwane przez usługę Blogger.

Samosy z ziemniakami i groszkiem + sos tamaryndowy

By 00:02 , , ,

Indyjskie pierożki samosas zazwyczaj są podawane jako przystawka. Do tej pory jadłam je dwa razy, w różnych indyjskich knajpkach i bardzo mi smakowały, dlatego postanowiłam spróbować zrobić je sama :) 
Samosy mogą mieć różne nadzienia, ja zrobiłam najbardziej klasyczną, wegetariańską wersję z ziemniaków i groszku. Wyszły nie mniej pyszne niż te, które kiedyś jadłam :) 
Najczęściej samosy podaje się z dodatkiem chutney’a z mango albo kwaskowatego sosu tamaryndowego. Ja wybrałam tę drugą opcję, co dało bardzo ciekawe połączenie smaków :) 

samosy z ziemniakami i groszkiem / samosy wegetariańskie

SAMOSY Z ZIEMNIAKAMI I GROSZKIEM 
(przepis na ok. 20 sztuk)
 ciasto: 

  • 2 szklanki mąki pszennej, 
  • ½ łyżeczki soli morskiej, 
  • 2 łyżki roztopionego masła, 
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego 

nadzienie: 

  • 500 g młodych ziemniaków, 
  • 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry, 
  • 2 łyżki oleju, 
  • 1 mała cebula, 
  • 1 mała zielona papryczka chili, 
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu, 
  • 1 szklanka mrożonego groszku, 
  • 4 łyżeczki mango w proszku (mango powder) lub soku z cytryny (dałam sok z cytryny), 
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy garam masala, 
  • sól morska 

+ olej do głębokiego smażenia 

Przygotować nadzienie: Ziemniaki wyszorować i ugotować razem ze skórką do miękkości. Odcedzić i pozostawić do wystygnięcia. Następnie obrać i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do miski i wymieszać z posiekaną kolendrą. 
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i zeszklić posiekaną cebulę. Dodać posiekaną papryczkę chili (bez pestek), starty imbir, kumin i smażyć jeszcze przez chwilę. Dodać groszek i 3 łyżki wody, zamieszać, przykryć i dusić ok. 8 minut, aż groszek stanie się miękki, od czasu do czasu mieszać. Zdjąć pokrywkę i gotować nadal, aż odparuje nadmiar wody. Dodać proszek mango lub sok z cytryny oraz garam masala. Całość dodać do ziemniaków i delikatnie wymieszać. Posypać solą i odstawić. 

Przygotować ciasto: Przesiać mąkę do miski, dodać sól, stopione masło i 4 łyżki gorącej wody, zamieszać. Dodać jogurt, lekko zagnieść. Umieścić ciasto na stolnicy lekko podsypanej mąką i wyrabiać kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać z niego koła o średnicy ok. 15 cm (np. używając spodka od filiżanki jako wzornika ;)). 
Następnie każde koło przeciąć na pół. 

 

Każdą połówkę skleić wzdłuż prostego brzegu, tworząc otwarty stożek. 

  

Powstały stożek wypełnić nadzieniem.

 

Dokładnie skleić ze sobą górne krawędzie. 

 

W ten sposób otrzymamy trójkątne pierożki. 

samosy - lepienie
  

Samosy smażyć partiami na głębokim oleju z obu stron, aż będą złociste. Temperatura oleju powinna wynosić 190 stopni. Jeśli nie mamy termometru kuchennego, temperaturę trzeba kontrolować, wkładając małe kawałki ciasta i sprawdzając, czy dobrze się smażą. Usmażone samosy odsączyć na papierowych ręcznikach. 
Najlepiej smakują od razu po przyrządzeniu, ale dobre są również odgrzane w piekarniku :) 

(źródło: „Księga Smaków Świata” wyd. Buchmann) 


sos tamaryndowy do samosów

SOS TAMARYNDOWY 
2 łyżki pasty tamaryndowej, 
6-7 łyżek przegotowanej wody, 
1 łyżeczka cukru, 
odrobina mielonego chili 

Wszystkie składniki wymieszać razem :) 

(źródło: książeczka „Z kuchennej półeczki. Kuchnia indyjska”) 

Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. Uwielbiam, choc jest z nimi troche roboty. Bardzo intrygujacy sos!

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie zjadłabym kilka takich indyjskich pierożków;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj kolejny przepis który muszę dodać do ulubionych, chyba dokładniej przestudiuję kuchnię indyjską ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ależ to musi być pyszne! :) Do smażenia w tak wysokiej temperaturze najlepszy jest olej rzepakowy - nie traci tak szybko swoich właściwości i nie przypala się :)

    OdpowiedzUsuń
  5. a ja mam pytanie:) czy można je upiec w piekarniku ( ograniczając przy tym ilość tłuszczu) czy tylko w głębokim oleju???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można upiec w piekarniku, ale ciasto będzie twardsze, nie tak kruche i delikatne jak podczas smażenia.

      Usuń