Obsługiwane przez usługę Blogger.

Rhubarb pie - ciasto z rabarbarem :)

By 12:15 , ,

Pie to rodzaj ciasta popularnego szczególnie w Anglii, USA, Australii i Nowej Zelandii. Jego cechą charakterystyczną jest obfite nadzienie, słodkie lub słone, zapieczone między dwoma warstwami kruchego ciasta, które tworzy chrupiącą i pyszną skorupkę. Czasami można spotkać przepisy zawierające tylko górną warstwę ciasta. Najbardziej znanym ciastem tego rodzaju jest apple pie, czyli rodzaj szarlotki :)
Ja swój pie upiekłam z rabarbarem, bazując na przepisie Dorotus. Poniżej podaję wersję z moimi niewielkimi zmianami. Osobno zapiekłam najpierw spód, ponieważ znając siebie i mój piekarnik, gdybym tego nie zrobiła, NA PEWNO otrzymałabym na spodzie miękki i mokry zakalec ;) A tak – wyszło kruche, listkujące się ciasto zarówno na górze, jak i na dole. A w środku masa pysznego, bardzo słodkiego rabarbaru... :) 
Nam najbardziej smakował na ciepło, podany z gałką lodów waniliowych :) 

Photobucket 

RHUBARB PIE 
ciasto: 
450g mąki, 
220g masła, 
1 łyżeczka cukru pudru, 
szczypta soli, 
kilka łyżek zimnej wody 

nadzienie: 
6 szklanek rabarbaru, obranego i pokrojonego w kostkę 
1 szklanka cukru (można mniej, np. ¾ szklanki), 
½ łyżeczki cynamonu, 
4 łyżki mąki ziemniaczanej 

+ dodatkowo 2 łyżki mleka do posmarowania ciasta i 2-3 łyżki cukru do posypania 

Masło posiekać na stolnicy razem z mąką, cukrem pudrem i solą na drobną kruszonkę. Dodając zimną wodę, sprawnie zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum pół godziny. 
Po tym czasie ciasto wyjąć i przekroić na 2 prawie równe części. Tę mniejszą zawinąć i z powrotem schować do lodówki, a większą rozwałkować na okrągły placek. Wyłożyć nim dno i boki formy do tarty o średnicy 28 cm. Dno ponakłuwać widelcem i zapiec w mocno nagrzanym piekarniku (200 stopni) na jasnozłocisty kolor. 
W tym czasie pokrojony rabarbar wymieszać z cukrem, cynamonem i mąką ziemniaczaną.
Na zapieczony spód ciasta wyłożyć rabarbar. Drugą część ciasta rozwałkować i przykryć nim placek, w razie potrzeby okroić brzegi. Wyciąć otwory, aby nadmiar wilgoci mógł odparować. Za pomocą pędzelka posmarować wierzch brzegiem i posypać cukrem kryształem.
Piec przez 15 minut w temp. 200 stopni, następnie zmniejszyć temp. do 180 stopni i piec jeszcze 25 minut. 


Może zainteresuje Cię również

9 komentarze

  1. Pyszne, też muszę zrobić. Dobrze, żę sezon na rabarbar jest dość długi:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wow, wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm, aż mam ochotę sięgnąć. Ten rabarbarowy środek prezentuje się znakomicie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, wygląda pysznie! Przyciąga wzrok :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ekstra! Uwielbiam rabarbar! Zapraszam również do siebie po ciasto z rabarbarem. Nawet dziś zrobiłam kolejne. Wychodzą boskie i szybko znikają z kuchni... Pozdrawiam. :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lecę do kuchni by wypróbować ten przepis!

    OdpowiedzUsuń