Rhubarb pie - ciasto z rabarbarem :)
Pie to rodzaj ciasta popularnego szczególnie w Anglii, USA, Australii i Nowej Zelandii. Jego cechą charakterystyczną jest obfite nadzienie, słodkie lub słone, zapieczone między dwoma warstwami kruchego ciasta, które tworzy chrupiącą i pyszną skorupkę. Czasami można spotkać przepisy zawierające tylko górną warstwę ciasta. Najbardziej znanym ciastem tego rodzaju jest apple pie, czyli rodzaj szarlotki :)
Ja swój pie upiekłam z rabarbarem, bazując na przepisie Dorotus. Poniżej podaję wersję z moimi niewielkimi zmianami. Osobno zapiekłam najpierw spód, ponieważ znając siebie i mój piekarnik, gdybym tego nie zrobiła, NA PEWNO otrzymałabym na spodzie miękki i mokry zakalec ;) A tak – wyszło kruche, listkujące się ciasto zarówno na górze, jak i na dole. A w środku masa pysznego, bardzo słodkiego rabarbaru... :)
Nam najbardziej smakował na ciepło, podany z gałką lodów waniliowych :)
RHUBARB PIE - CIASTO Z RABARBAREM
ciasto:
- 450g mąki,
- 220g masła,
- 1 łyżeczka cukru pudru,
- szczypta soli,
- kilka łyżek zimnej wody
nadzienie:
- 6 szklanek rabarbaru, obranego i pokrojonego w kostkę
- 1 szklanka cukru (można mniej, np. ¾ szklanki),
- ½ łyżeczki cynamonu,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
+ dodatkowo 2 łyżki mleka do posmarowania ciasta i 2-3 łyżki cukru do posypania
Masło posiekać na stolnicy razem z mąką, cukrem pudrem i solą na drobną kruszonkę. Dodając zimną wodę, sprawnie zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum pół godziny.
Po tym czasie ciasto wyjąć i przekroić na 2 prawie równe części. Tę mniejszą zawinąć i z powrotem schować do lodówki, a większą rozwałkować na okrągły placek. Wyłożyć nim dno i boki formy do tarty o średnicy 28 cm. Dno ponakłuwać widelcem i zapiec w mocno nagrzanym piekarniku (200 stopni) na jasnozłocisty kolor.
W tym czasie pokrojony rabarbar wymieszać z cukrem, cynamonem i mąką ziemniaczaną.
Na zapieczony spód ciasta wyłożyć rabarbar.
Drugą część ciasta rozwałkować i przykryć nim placek, w razie potrzeby okroić brzegi. Wyciąć otwory, aby nadmiar wilgoci mógł odparować. Za pomocą pędzelka posmarować wierzch brzegiem i posypać cukrem kryształem.
Piec przez 15 minut w temp. 200 stopni, następnie zmniejszyć temp. do 180 stopni i piec jeszcze 25 minut.
9 komentarze
Pyszne, też muszę zrobić. Dobrze, żę sezon na rabarbar jest dość długi:)
OdpowiedzUsuńO rabarbarowa uczta
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciasto! Super przepis!
OdpowiedzUsuńwow, wygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńMmmm, aż mam ochotę sięgnąć. Ten rabarbarowy środek prezentuje się znakomicie :D
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda pysznie! Przyciąga wzrok :)
OdpowiedzUsuńEkstra! Uwielbiam rabarbar! Zapraszam również do siebie po ciasto z rabarbarem. Nawet dziś zrobiłam kolejne. Wychodzą boskie i szybko znikają z kuchni... Pozdrawiam. :-)
OdpowiedzUsuńLecę do kuchni by wypróbować ten przepis!
OdpowiedzUsuń