Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zupa z białych szparagów z drobiowymi klopsikami

By 00:08

Pierwszy raz robiłam tę zupę rok temu i tak nam smakowała, że tej wiosny koniecznie musiałam ją powtórzyć.W oryginalnym przepisie klopsiki wyciskało się z surowych białych kiełbasek bezpośrednio na patelnię, ale osobiście stwierdzam, że lżejsze, drobiowe kuleczki bardziej tu pasują. Zupa jest wykwintna i delikatna w smaku, a zarazem sycąca :) Gorąco polecam!

Photobucket 

ZUPA Z BIAŁYCH SZPARAGÓW Z DROBIOWYMI KLOPSIKAMI
(na 4 porcje) 
  • 1 pęczek białych szparagów, 
  • ½ cytryny, 
  • ½ szklanki śmietanki kremówki, 
  • 2 łyżki masła, 
  • 2 łyżki mąki, 
  • 400g mielonego mięsa z indyka lub kurczaka,
  • 1 małe jajko,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • szczypta oregano,
  • 1-2 łyżki oliwy, 
  • sól i pieprz, 
  • odrobina cukru, 
  • natka pietruszki 

Szparagi umyć i obrać, odciąć zdrewniałe końcówki. Końcówki oraz obierki umieścić w garnku, zalać 5 szklankami wody, dodać 2 plastry cytryny, odrobinę cukru i soli. Gotować ok. 10-15 minut, po czym odcedzić na sitku. Obierki wyrzucić, a do wywaru dodać szparagi pokrojone na kawałki. Gotować ok. 15 minut, aż będą miękkie. po czym odcedzić na sitku. 
W garnku roztopić masło, dodać mąkę i krótką chwilę smażyć. Cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką) stopniowo wlać gorący wywar, a następnie śmietankę kremówkę. Gotować jeszcze 5 minut. Dodać ugotowane szparagi. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z pozostałej cytryny. 

Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą, solą, pieprzem i szczyptą oregano. Na patelni rozgrzać oliwę. Wilgotnymi dłońmi uformować małe klopsiki. Smażyć kilka minut z każdej strony na złotobrązowy kolor. 

Zupę podawać z klopsikami, posypaną natką pietruszki. 


(źródło: „To jest pyszne” 1/2011) 
Photobucket 


Może zainteresuje Cię również

8 komentarze

  1. świetna! te pulpeciki dają jej sytości i takiego.. uroku?
    ale sama w sobie, kremowa i delikatna, pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mirabelko, świetna zupka. Idę właśnie na targ, mam nadzieję, że zakupię białe szparagi;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo przypadła mi do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupka cudna, a pulpeciki z białej kiełbasy... jestem pozytywnie zaskoczona;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam uwielbiam szparagi. Zupka wygląda obłędnie, koniecznie do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  6. mmmmm....marzy mi się taka zupa!!! Na pewno skorzystam z przepisu! Wygląda pysznie !!!!

    OdpowiedzUsuń