Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kurczak tandoori

By 10:00 , ,

Kurczak tandoori to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni indyjskiej. Jego cechą charakterystyczną jest intensywnie czerwone zabarwienie, które niewątpliwie wyróżnia to danie na tle innych. Dzięki długiemu marynowaniu w jogurcie z przyprawami, mięso jest delikatne i soczyste w środku. 
Tradycyjnie tego kurczaka piecze się w glinianych piecach tandoori razem z chlebkiem naan - nam oczywiście pozostaje zwykły piekarnik :) 

kurczak tandoori
  

KURCZAK TANDOORI 
(na 4 porcje) 

  • 8-10 podudzi z kurczaka (pałek), 
  • 150 ml jogurtu naturalnego 
  • 1,5 łyżeczki świeżo startego imbiru, 
  • 1,5 łyżeczki czosnku przeciśniętego przez praskę, 
  • 1 łyżeczka chili w proszku (dałam mniej), 
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu, 
  • 2 łyżeczki mielonych nasion kolendry, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • ½ łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego, 
  • 1 łyżka pasty z tamaryndowca, 
  • 50 ml wody, 
  • 50 ml oleju 


W każdym podudziu wykonać 2-3 nacięcia. 
Do miski wlać jogurt, dodać imbir, czosnek, chili, kumin, kolendrę, sól i barwnik spożywczy. Całość dobrze wymieszać. Do jogurtu z przyprawami włożyć mięso i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki co najmniej na 3 godziny. 
W oddzielnej misce połączyć pastę z tamaryndowca z wodą, następnie dodać do marynaty. Wymieszać i znowu marynować przez 3 godziny. 
Podudzia włożyć do naczynia żaroodpornego, skropić olejem. Piec w uprzednio nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 50 minut, od czasu do czasu przewracając i skrapiając olejem. 

Podawać z sałatą, chlebkami naan i miętową raitą


(przepis z książeczki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia indyjska”)

 

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze

  1. Bardzo, ale to bardzo lubie tak przyrzadzonego kurczaka. Wszystko dzieki przyprawom :)

    OdpowiedzUsuń