Kurczak tandoori
Kurczak tandoori to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni indyjskiej. Jego cechą charakterystyczną jest intensywnie czerwone zabarwienie, które niewątpliwie wyróżnia to danie na tle innych. Dzięki długiemu marynowaniu w jogurcie z przyprawami, mięso jest delikatne i soczyste w środku.
Tradycyjnie tego kurczaka piecze się w glinianych piecach tandoori razem z chlebkiem naan - nam oczywiście pozostaje zwykły piekarnik :)
KURCZAK TANDOORI
(na 4 porcje)
- 8-10 podudzi z kurczaka (pałek),
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 1,5 łyżeczki świeżo startego imbiru,
- 1,5 łyżeczki czosnku przeciśniętego przez praskę,
- 1 łyżeczka chili w proszku (dałam mniej),
- 2 łyżeczki mielonego kuminu,
- 2 łyżeczki mielonych nasion kolendry,
- 1 łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego,
- 1 łyżka pasty z tamaryndowca,
- 50 ml wody,
- 50 ml oleju
W każdym podudziu wykonać 2-3 nacięcia.
Do miski wlać jogurt, dodać imbir, czosnek, chili, kumin, kolendrę, sól i barwnik spożywczy. Całość dobrze wymieszać. Do jogurtu z przyprawami włożyć mięso i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki co najmniej na 3 godziny.
W oddzielnej misce połączyć pastę z tamaryndowca z wodą, następnie dodać do marynaty. Wymieszać i znowu marynować przez 3 godziny.
Podudzia włożyć do naczynia żaroodpornego, skropić olejem. Piec w uprzednio nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 50 minut, od czasu do czasu przewracając i skrapiając olejem.
Podawać z sałatą, chlebkami naan i miętową raitą.
(przepis z książeczki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia indyjska”)
1 komentarze
Bardzo, ale to bardzo lubie tak przyrzadzonego kurczaka. Wszystko dzieki przyprawom :)
OdpowiedzUsuń