Kanapki z kurczakiem i awokado
Kanapki to rzecz, która daje ogromne pole do popisu, a jednocześnie bardzo łatwo przy nich popaść w rutynę ;) Ja sama przeważnie jem je z tym, co się nawinie ;) Tym razem jednak zainspirował mnie pomysł z gazetki „Moje Gotowanie” (5/2011) i między dwoma kromkami umieściłam kurczaka, pastę z awokado i świeżą rukolę z ogródka :)
Takie kanapki są idealne na majowy piknik albo przynajmniej na drugie śniadanie na tarasie w przerwie od nauki ;)
KANAPKI Z KURCZAKIEM I AWOKADO
- 8 kromek pieczywa (najlepiej razowego),
- 1 nieduży filet z piersi kurczaka,
- 1 małe dojrzałe awokado,
- 1 łyżeczka majonezu,
- garść rukoli albo młodego szpinaku (u mnie rukola),
- sok z cytryny,
- sól i pieprz,
- odrobina oleju,
- przyprawa „Kurczak złocisty” (opcjonalnie)
Mięso cienko rozbić, oprószyć solą i pieprzem albo przyprawą do kurczaka (wg uznania). Usmażyć na patelni (najlepiej grillowej) na niewielkiej ilości oleju.
Awokado obrać, usunąć pestkę i rozgnieść widelcem. Wymieszać z majonezem, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Powstałą pastą posmarować dość grubo 4 kromki chleba. Następnie nałożyć rukolę/szpinak oraz kurczaka pokrojonego na kawałki, przykryć pozostałymi kromkami i przekroić na skos.
8 komentarze
Kurczak i awokado to nasze smaki, fajny przepis:)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na niebanalne kanapki do pracy czy do szkoły :)
OdpowiedzUsuńO smaczne :)
OdpowiedzUsuńo rany, ale kanapka!
OdpowiedzUsuńniezła odmiana.
sprobuj zastapic awokado mango! najlepiej alphonso mango :) polecam
OdpowiedzUsuńsprobuj zastapic awokado mango! najlepiej alphonso mango :) polecam
OdpowiedzUsuńawokado na kanapki, muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuńKurczak i awokado w kanapce - od kiedy dodałaś u mnie ten przepis, zastanawiam się, jak takie zestawienie smakuje :)
OdpowiedzUsuń