Obsługiwane przez usługę Blogger.

Mango lassi

By 17:00 , , , ,

Publikując przepis na kokosowe lassi zapowiadałam, że wkrótce wypróbuję także najbardziej tradycyjną wersję tego indyjskiego napoju, czyli o smaku mango. Mango czekało i dojrzewało dość długo, nim znalazłam czas by go zrobić – ale dzięki temu nabrał idealnej wręcz słodyczy. Jeśli jesteście amatorami mango – nie zwlekajcie z przygotowaniem tego napoju :) Przepis znalazłam u Manjuli, ja zrobiłam go z połowy porcji. 

 Photobucket 

MANGO LASSI 
2 szklanki obranego i pokrojonego na kawałki mango, 
1 szklanka jogurtu naturalnego, 
1/2 szklanki mleka, 
cukier do smaku, 
1/8 łyżeczki mielonego kardamonu, 
1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty (opcjonalnie) 
3 szklanki kruszonego lodu, 
woda mineralna 

Zmiksować razem mango, jogurt, mleko i cukier. Dodać kardamon i lód, ewentualnie posiekaną miętę. Zmiksować jeszcze raz. Dolać tyle wody, aby uzyskać konsystencję, jaka nam odpowiada. 
Przelać do wysokich szklanek i udekorować miętą. 


 

Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. Wygląda super, mango zawsze i wszędzie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyobrażam sobie te pyszny smak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam kiedyś, więc przekonałam sie, że jest fantastyczne. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Własnie kupiłam mango i chyba zrobię....

    OdpowiedzUsuń
  5. dodaję odrobinę tea masala i szczyptę soli, podkręca smak:)

    OdpowiedzUsuń