Cytrynowy dżem z cukinii z nutą wanilii i mięty
Dżem z cukinii to jeden z bardziej zwariowanych pomysłów na przetworzenie nadmiaru tegoż warzywa, które swoimi plonami naprawdę potrafi zaskakiwać. Wbrew pozorom, cukinia w dżemie w ogóle wyczuwalna i nikt z pewnością nie domyśliłby się jej obecności. Dżem ten bardzo przypadł nam do gustu, także mojemu M., który był bardzo sceptycznie doń nastawiony. Dodatek prawdziwej wanilii oraz mięty wspaniale wzbogaca smak.
Dżem przechowywany w lodówce lub chłodnej spiżarni nabiera bardziej galaretkowatej konsystencji niż na zdjęciu :)
CYTRYNOWY DŻEM Z CUKINII Z NUTĄ WANILII I MIĘTY
- 1,5 kg obranej cukinii (bez skóry i pestek),
- 300 g cukru,
- sok i skórka z 1 dużej cytryny,
- sok i skórka z 1/2 limonki,
- 1 laska wanilii,
- 3-4 gałązki mięty,
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej w proszku
Obraną cukinię pokroić na małe kawałki, wrzucić do garnka o grubym dnie i podlać ok. 50 ml wody. Dusić pod przykryciem około 30 minut, aż cukinia będzie całkiem miękka, następnie zmiksować blenderem na gładką pulpę. Do cukinii dodać cukier, sok i skórkę z cytryny i limonki. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wyskrobać nasiona. Do cukinii dodać nasiona oraz "skórkę" z wanilii, a także gałązki mięty (w całości). Aby gałązki mięty łatwiej było wyjąć, można je obwiązać białą, bawełnianą nicią. Gotować bez przykrycia około 10-15 minut, następnie wyjąć gałązki mięty i gotować dalsze 35-40 minut,od czasu do czasu mieszając, aż dżem zgęstnieje. Wyjąć "skórki" z wanilii, dodać galaretkę i całość gotować jeszcze ok. 5 minut, mieszając, aż galaretka się rozpuści.
Dokładnie umyte słoiki włożyć do zimnego piekarnika, nastawić temp. 130 stopni i wypiekać 20 minut. Nakrętki dokładnie wyparzyć wrzątkiem. Do gorących słoików ostrożnie przelać gorący dżem, mocno zakręcić, postawić do góry dnem i odstawić tak do całkowitego ostygnięcia. Tak przygotowanych przetworów nie trzeba już pasteryzować.
(na podstawie przepisu z bloga Deedeelicious)
3 komentarze
Dżem z cukinii to bardzo ciekawy przepis. W takim połączeniu z pewnością jest orzeźwiający i pyszny. :)
OdpowiedzUsuńpyszny dżem, robiłam podobny i również nam posmakował :)
OdpowiedzUsuńrobię z kilograma cukinii i kilograma jabłek ale wtedy 3 galaretki cytrynowe lecą i jest idealny dżem do polewania naleśników lub do serka wiejskiego, a przechowując w lodówce można nim smarować tosty albo zjadać łakomie prosto ze słoiczka łygą ;)
OdpowiedzUsuń