Obsługiwane przez usługę Blogger.

Festiwal Kuchni Węgierskiej 2016 - zaproszenie

By 20:30

W tym roku postanowiłam przeprowadzić po raz trzeci akcję kulinarną "Festiwal Kuchni Węgierskiej", do której serdecznie zapraszam wszystkich blogerów, a czytelników do śledzenia inspiracji z kuchni naszych 'bratanków'.
Kuchnia węgierska jest ciekawa i różnorodna, a przy tym "konkretna" i sycąca, doskonale nadaje się więc na jesienne chłody. Potrawy często zawierają paprykę pod różną postacią, a sami Węgrzy nie stronią także od różnego rodzaju mięs i słodkowodnych ryb. Najpopularniejsze potrawy kuchni węgierskiej to oczywiście leczo i zupa gulaszowa, a także różnej maści porkolty, bogracze i paprykarze. Zupy często są gęste i sycące, a najpopularniejsza z nich to zupa rybna halászlé. Desery często bazują na orzechach, maku i śliwkach. Naleśniki a la Gundel zrobiły karierę na całym świecie, a obecnie w Polsce coraz popularniejsze stają się budki z ciepłymi, wypiekanymi na miejscu kurtoszami. Przy okazji koniecznie trzeba wspomnieć o najbardziej znanym węgierskim fast foodzie, czyli o langoszach. Wszystkie te wymienione potrawy to tylko ułamek tego, co ma do zaoferowania węgierska kuchnia :)


Dlatego serdecznie zapraszam Was do kulinarnej zabawy, w której wspólnie odkrywać będziemy kuchnię Węgier. W dniach 26.09 - 09.10 opublikujcie na blogach przepisy wraz ze zdjęciem wykonanych przez Was potraw :) Ponadto każdy zgłaszany wpis powinien być opatrzony banerem akcji lub linkiem do zaproszenia na moim blogu. Uprzejmie proszę także o podawanie źródła przepisu i staranie się, by potrawy faktycznie odzwierciedlały węgierskie potrawy (a więc odpada np. leczo z cukinii). 

Akcja prowadzona będzie głównie na portalu Durszlak.pl. Jeśli nie posiadacie bloga zarejestrowanego na tym agregatorze, podajcie proszę linki do przepisów w komentarzu pod tym wpisem. 

Jeszcze raz serdecznie zapraszam i zachęcam do szukania inspiracji m.in. w podsumowaniach z poprzednich edycji:


Photobucket


Kod banera do pobrania:

 

Może zainteresuje Cię również

0 komentarze