Obsługiwane przez usługę Blogger.

Gulasz z bakłażanem i pastą ajvar

By 19:00 , ,

Bakłażan gości w mojej kuchni zdecydowanie rzadziej niż cukinia, ponieważ nie jest tak wszechstronnym warzywem, a i nie każda jego forma podania mi odpowiada. Tym razem jednak spisał się znakomicie jako składnik mięsnego gulaszu. Plastry bakłażana uprzednio zgrillowałam na patelni, żeby wzbogacić dodatkowo smak potrawy. Ponadto do sosu dodałam trochę ajvaru, czyli chorwackiej pasty z papryki i bakłażana, można by więc powiedzieć, że gulasz został ugotowany na bałkańską nutę :) 





 

GULASZ Z BAKŁAŻANEM I PASTĄ AJVAR 
(przepis na 4 porcje) 
  • 550-600 g wołowiny lub wieprzowiny*, 
  • 1 średni bakłażan, 
  • 1 duża cebula, 
  • 1 puszka krojonych pomidorów, 
  • 500 ml bulionu mięsnego, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • 3-4 łyżki pasty ajvar (kupionej lub domowej), 
  • szczypta tymianku, 
  • szczypta bazylii, 
  • 3 łyżki mąki, 
  • sól i pieprz, 
  • ok. 5 łyżek oleju do smażenia, 
  • natka pietruszki do posypania 

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mące. 
Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso w dwóch partiach ze wszystkich stron, na dużym ogniu, a następnie przełożyć do garnka o grubym dnie. 
Na patelnię po smażeniu mięsa wrzucić posiekaną cebulę, zrumienić ją i dodać do mięsa. Mięso polać bulionem i gotować pod przykryciem przez ok. 1 godzinę, w razie potrzeby można dolać nieco wody (mięso powinno być cały czas przykryte). Następnie dodać krojone pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i gotować jeszcze ok. 20-40 minut (wieprzowina krócej, wołowina dłużej). 
W tym czasie bakłażany pokroić w 1 cm plastry, oprószyć je solą i odstawić na 15 minut. Po tym czasie plastry bakłażanów wytrzeć za pomocą papierowych ręcznikó i kłaść na suchej, rozgrzanej patelni (najlepiej grillowej) tak, by nie nachodziły na siebie nawzajem. Grillować krótko, do momentu aż plastry zaczną miejscami robić się brązowe. Wówczas zdjąć je z patelni i pokroić na ćwiartki. 
Gdy mięso będzie już miękkie, dodać bakłażany, pastę ajvar, tymianek, bazylię, pieprz i sól (z solą ostrożnie, bo bakłażany są już solone). Całość gotować bez przykrycia około 15 minut, aż bakłażany będą miękkie, a sos się zagęści. 






* Do gulaszu używam najczęściej wołowej karkówki lub goleni, albo wieprzowej łopatki lub szynki.



 

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Ciekawy przepis! :)
    Zapraszam na nowy post! :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/09/07/kluski-z-jarmuzem-w-sosie-miodowo-balsamicznym/

    OdpowiedzUsuń
  2. Zazwyczaj bakłażana jadłam w daniach bezmięsnych, więc chętnie wypróbuję i ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gulasz wygląda genialnie. I jest pięknie podany. Zapraszam w wolnej chwili do siebie. Serdecznie pozdrawiam Monika z www.tarkaimiarka.pl

    OdpowiedzUsuń