Małdrzyki krakowskie
Małdrzyki, występujące też pod nazwą mędrzyki, to smażone serowe placuszki, wywodzące się z regionalnej kuchni małopolskiej. Niestety, chociaż są przepyszne, nie cieszą się dużą popularnością nawet w samym Krakowie. Ja sama, chociaż Krakuską jestem od urodzenia, długo tych placuszków nie znałam, nigdy też nie spotkałam się z tym, by którykolwiek bar lub restauracja miała je w swojej ofercie. Naprawdę szkoda, bo małdrzyki mogłyby stanowić atrakcyjną dla turystów, naszą własną regionalną wersję pankejków. Małdrzyki można podawać na słodko (jak w przepisie poniżej) lub na słono np. z sosem pomidorowym. W wersji na słono cukier i cukier waniliowy należy zastąpić szczyptą soli.
Ja przygotowałam słodkie małdrzyki, które podałam z sezonowymi owocami i gęstym jogurtem :)
MAŁDRZYKI KRAKOWSKIE
(składniki na 4 porcje)
- 500 g twarogu półtłustego,
- 3/4 szklanki mąki,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 3 jajka,
- 3 łyżki gęstej śmietany,
- olej lub masło klarowane do smażenia
Twaróg przetrzeć przez sitko lub zemleć w maszynce. Dodać jajka, cukier, cukier waniliowy i śmietanę, całość energicznie wymieszać łyżką lub trzepaczką, następnie dodać mąkę i delikatnie połączyć. Na patelni rozgrzać olej lub klarowane masło i za pomocą łyżki kłaść okrągłe placki. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złocisty kolor. Jeżeli placki pękają w czasie obracania, należy dodać jeszcze trochę mąki (ilość mąki zależy od wilgotności twarogu, gęstości śmietany i wielkości jajek). Usmażone małdrzyki odsączyć na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
(na podstawie przepisu z książeczki "Smakołyki z mleka, sera i jaj")
2 komentarze
Przepis idealnie pasujący do mojej akcji "Kuchnia Krajów Słowiańskich" :)
OdpowiedzUsuńO rany to wygląda jak placki, którymi moja mama zajada się od LAT. Zaskoczę ją tą nazwą (sama nazywa je po prostu plackami serowymi) :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam z okolic Częstochowy :D