Obsługiwane przez usługę Blogger.

Małdrzyki krakowskie

By 11:03 , , , , ,

Małdrzyki, występujące też pod nazwą mędrzyki, to smażone serowe placuszki, wywodzące się z regionalnej kuchni małopolskiej. Niestety, chociaż są przepyszne, nie cieszą się dużą popularnością nawet w samym Krakowie. Ja sama, chociaż Krakuską jestem od urodzenia, długo tych placuszków nie znałam, nigdy też nie spotkałam się z tym, by którykolwiek bar lub restauracja miała je w swojej ofercie. Naprawdę szkoda, bo małdrzyki mogłyby stanowić atrakcyjną dla turystów, naszą własną regionalną wersję pankejków. Małdrzyki można podawać na słodko (jak w przepisie poniżej) lub na słono np. z sosem pomidorowym. W wersji na słono cukier i cukier waniliowy należy zastąpić szczyptą soli. Ja przygotowałam słodkie małdrzyki, które podałam z sezonowymi owocami i gęstym jogurtem :)

Photobucket

MAŁDRZYKI KRAKOWSKIE
(składniki na 4 porcje)
  • 500 g twarogu półtłustego,
  • 3/4 szklanki mąki,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki gęstej śmietany,
  • olej lub masło klarowane do smażenia

Twaróg przetrzeć przez sitko lub zemleć w maszynce. Dodać jajka, cukier, cukier waniliowy i śmietanę, całość energicznie wymieszać łyżką lub trzepaczką, następnie dodać mąkę i delikatnie połączyć. Na patelni rozgrzać olej lub klarowane masło i za pomocą łyżki kłaść okrągłe placki. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złocisty kolor. Jeżeli placki pękają w czasie obracania, należy dodać jeszcze trochę mąki (ilość mąki zależy od wilgotności twarogu, gęstości śmietany i wielkości jajek). Usmażone małdrzyki odsączyć na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.


(na podstawie przepisu z książeczki "Smakołyki z mleka, sera i jaj")

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze

  1. Przepis idealnie pasujący do mojej akcji "Kuchnia Krajów Słowiańskich" :)

    OdpowiedzUsuń