Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zupa-krem z czerwonej papryki i selera

By 10:11 , , , , ,

Pyszna, kremowa zupa, która zachwyca kolorem i aroma. Warto przygotować ją szczególnie teraz, kiedy sezon na paprykę trwa w najlepsze. W wersji niskokalorycznej śmietankę można zastąpić jogurtem i pominąć grzanki. 

Photobucket 

ZUPA KREM Z CZERWONEJ PAPRYKI I SELERA 
(przepis na 4 porcje) 
  • 2 duże, czerwone papryki, 
  • 2 marchewki, 
  • ok. 150 g selera, 
  • 1 cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • ok. 300-400 g bulionu warzywnego, 
  • 6-7 łyżek śmietanki kremówki, 
  • 2 łyżki oliwy, 
  • sól i pieprz, 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 
  • ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku (opcjonalnie), 
  • szczypta suszonego tymianku, 
  • szczypta suszonego oregano 

W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu, aż zmięknie. Dodać posiekany czosnek i pokrojone w kostkę papryki, marchewki i seler, całość dusić na małym ogniu około 10 minut. Wlać 300 ml bulionu, przykryć i gotować ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Zupę zdjąć z ognia, dodać sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę, oregano i tymianek, całość zmiksować na gładki krem. W razie potrzeby konsystencję zupy można regulować, dodając jeszcze trochę bulionu. Dodać 2-3 łyżki śmietanki, wymieszać. 
Zupę rozlać do talerzy lub misek, udekorować pozostałą śmietanką. 

Podawać z grzankami. 


  Warzywa psiankowate 2016″ width=

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Cudownie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam!
    Dodałam sporo ostrej papryki, bo lubimy pikantne zupy.
    I nie dodawałam śmietany do garnka tylko po łyżce kwaśnej śmietany na talerz.
    Jest przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawi mnie to połączenie papryki i selera. Zapisuję do wypróbowania, jak tylko moja dieta się nieco rozszerzy ;)

    OdpowiedzUsuń