Zupa-krem z czerwonej papryki i selera
Pyszna, kremowa zupa, która zachwyca kolorem i aromatem. Warto przygotować ją szczególnie teraz, kiedy sezon na paprykę trwa w najlepsze. W wersji niskokalorycznej śmietankę można zastąpić jogurtem i pominąć grzanki.
ZUPA KREM Z CZERWONEJ PAPRYKI I SELERA
(przepis na 4 porcje)
- 2 duże, czerwone papryki,
- 2 marchewki,
- ok. 150 g selera,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- ok. 300-400 g bulionu warzywnego,
- 6-7 łyżek śmietanki kremówki,
- 2 łyżki oliwy,
- sól i pieprz,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku (opcjonalnie),
- szczypta suszonego tymianku,
- szczypta suszonego oregano
W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu, aż zmięknie. Dodać posiekany czosnek i pokrojone w kostkę papryki, marchewki i seler, całość dusić na małym ogniu około 10 minut. Wlać 300 ml bulionu, przykryć i gotować ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Zupę zdjąć z ognia, dodać sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę, oregano i tymianek, całość zmiksować na gładki krem. W razie potrzeby konsystencję zupy można regulować, dodając jeszcze trochę bulionu. Dodać 2-3 łyżki śmietanki, wymieszać.
Zupę rozlać do talerzy lub misek, udekorować pozostałą śmietanką.
Podawać z grzankami.
3 komentarze
Cudownie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńZrobiłam!
OdpowiedzUsuńDodałam sporo ostrej papryki, bo lubimy pikantne zupy.
I nie dodawałam śmietany do garnka tylko po łyżce kwaśnej śmietany na talerz.
Jest przepyszna!
Ciekawi mnie to połączenie papryki i selera. Zapisuję do wypróbowania, jak tylko moja dieta się nieco rozszerzy ;)
OdpowiedzUsuń