Cukinia faszerowana chorizo, kurkami i kaszą bulgur
Cukinia faszerowana to niezbyt czasochłonny, za to efektowny, smaczny i relatywnie małokaloryczny pomysł na obiad, zwłaszcza późnym latem, kiedy to cukinie osiągają swój szczyt sezonu.
Do tej pory na blogu pojawił się przepis na cukinię faszerowną warzywami i serem oraz cukinię faszerowaną kukurydzą, za to teraz przedstawiam Wam przepyszny farsz, łączący w sobie aromatyczne kurki, lekko pikantną kiełbasę chorizo oraz kaszę. Ja użyłam do tego przepisu kaszę bulgur, ale z powodzeniem można zastąpić ją niemal każdą inną kaszą, np. pęczakiem, jaglaną albo kuskusem.
Cukinie przygotowałam ramach wspólnego pieczenia faszerowanych warzyw razem z Martynosią.
CUKINIA FASZEROWANA CHORIZO, KURKAMI I KASZĄ BULGUR
(przepis na 2 porcje)
- 1 średnia lub 2 małe cukinie (u mnie cukinia żółta ale można użyć dowolnego rodzaju),
- 1/3 szklanki kaszy bulgur,
- 120 g kurek,
- 1 mała cebula,
- 80 g kiełbasy chorizo,
- szczypta suszonego tymianku,
- szczypta suszonej bazylii,
- sól i pieprz,
- 2 łyżki startego parmezanu
Kaszę bulgur przepłukać na sitku pod bieżącą wodą, przełożyć do garnka, dodać 2/3 szklanki wody i szczyptę soli, gotować pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut, aż kasza wchłonie wodę.
W tym czasie cukinię umyć, rozciąć wzdłuż na pół i łyżką wydrążyć wnętrze, pozostawiając ok. 1 cm miąższu na brzegach. Z wydrążonego miąższu wyrzucić te fragmenty, w któych tkwią grube pestki, a pozostały miąższ (ok. 4-5 łyżek) drobno pokroić.
Kiełbasę chorizo drobno pokroić, wrzucić na patelnię i podsmażyć na małym ogniu, aż wytopi się z niej nieco tłuszczu. Wówczas wrzucić posiekaną cebulę i oczyszczone kurki (większe sztuki pokroić). Smażyć na małym ogniu około 5 minut, następnie dodać pokrojony wcześniej miąższ cukinii i podsmażać kolejne 5 minut, mieszając. Zdjąć z ognia, dodać ugotowaną kaszę, doprawić całość solą, pieprzem, tymiankiem i bazylią.
Powstałym farszem napełnić cukinie i posypać je parmezanem. Przełożyć do żaroodpornego naczynia lub ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
Piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut, aż cukinia będzie miękka, wierzch zrobi się rumiany i chrupiący.
(inspiracja z sierpniowego newslettera Thermomix)
2 komentarze
Wygląda rewelacyjnie!:)
OdpowiedzUsuńjestem na tak ;)))
OdpowiedzUsuń