Obsługiwane przez usługę Blogger.

Cukinia faszerowana warzywami i serem

By 10:15 , , , ,

Dostałam od mamy całkiem pokaźną cukinię, która aż się prosiła o nadzianie jej jakimś farszem i upieczenie ;) Wybór padł na farsz warzywny, wzbogacony serem feta i odrobiną goudy w bonusie. W efekcie powstał smaczny, lekki, typowo letni obiad. Swoją połówkę wciągnęłam w okamgnieniu, M. również zjadł, jednak musiałam obiecać, że następnym razem wybiorę jednak farsz mięsny. Ech ci faceci ;) 

 



CUKINIA FASZEROWANA WARZYWAMI I SEREM 
(2 porcje) 
  • 1 dość duża cukinia (ok. 600g), 
  • ½ czerwonej papryki, 
  • 4-5 łyżek ciecierzycy z puszki, 
  • 2 niewielkie, mięsiste pomidory, 
  • ½ cebuli, 
  • 1 duży ząbek czosnku, 
  • 80g sera feta, 
  • 50g sera żółtego (np. goudy), 
  • 1 łyżka oliwy, 
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego (w przypadku braku – można pominąć), 
  • sól i pieprz, 
  • zioła prowansalskie, 
  • suszony tymianek i bazylia, 
  • świeża natka pietruszki 
Cukinię umyć, przeciąć wzdłuż na pół, a następnie łyżką wydrążyć środek. Część wydrążonego miąższu (najlepiej takiego bez pestek) drobno pokroić (tak mniej więcej 4 łyżki). Wydrążone cukinie oprószyć w środku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. 
Paprykę pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać i drobno pokroić, usuwając wodnistą część z pestkami. 
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli, dodać paprykę, pokrojoną część cukinii i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć na niezbyt dużym ogniu około 4-5 minut. Skropić octem balsamicznym, dodać pomidory, osączoną ciecierzycę i pokruszony ser feta oraz 2 łyżki posiekanej natki. Doprawić do smaku solą, pieprzem, suszoną bazylią i tymiankiem. Dokładnie wymieszać. Powstałym farszem napełnić cukinie. Umieścić w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyścielonej folią aluminiową. Piec w 180 stopniach przez 20 minut. Następnie posypać startym serem i piec jeszcze 5 minut, aż ser się stopi. 
Przed podaniem posypać natką pietruszki. 


 
 
(na podstawie przepisu z blogu fotogoto


Może zainteresuje Cię również

9 komentarze

  1. Ależ wyśmienita cukinia na 'wypasie'! ;) Mój P. też marudzi jak mięsa nie ma, choć zauważyłam, że już coraz rzadziej :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm, pycha :) Muszę koniecznie wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe-do zrobienia:)mój M.pewnie też będzie się mięska dopominał,ale zrobię najpierw Twoją wersję,a mięsną jako drugą:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow .. wygląda rewelacyjnie ... pyszny pomysł ... aż zgłodniałam :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Faceci się nie znają:P Ciecierzyca jest lepsza od mięsa:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam, pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czyli można podać dzieciakom zapiekanki bez białego pieczywa ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam, bardzo smaczne. Równie dobrze farsz sprawdził się w faszerowanym nim bakłażanie. Mniam, polecam :)

    OdpowiedzUsuń