Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ogórki małosolne

By 10:10 , , , , ,

Ogórki małosolne to niezmienny letni rarytas w wielu, wieeelu polskich domach :) Lubią je nawet ci, którzy nie przepadają za typowymi kiszonymi ogórkami. Są świetnym dodatkiem do kanapek, sałatek oraz wszelakich potraw z grilla, na czele z kiełbasą ;)
Z ich przygotowaniem powinien poradzić sobie każdy. Nie ma przy nich wiele pracy, a składniki są ogólnodostępne w sezonie letnim. 
Dla mnie najsmaczniejsze są ogórki po 2 dniach, ale również na trzeci i czwarty dzień są smaczne – tyle, że już bardziej ukiszone. 
Tak naprawdę nie ma jedynego słusznego przepisu na małosolne – jedni dają więcej chrzanu, inni czosnku, wszystko zależy od indywidualnych upodobań. Ja swoje ogórki przygotowuję wg przepisu moich rodziców :) 

Photobucket 

OGÓRKI MAŁOSOLNE 
ogórki gruntowe, 
czosnek, 
chrzan, 
koper (z kwiatostanem), 
sól 

Chrzan i czosnek obrać, koper opłukać. Ogórki dokładnie umyć i umieścić w dużym słoju, możliwie jak najciaśniej. Każdą warstwę ogórków przekładać 1 kwiatostanem kopru, 1 kawałkiem chrzanu i 2 ząbkami czosnku. Przygotować zalewę, rozpuszczając sól w przegotowanej wodzie – 20g soli na każdy 1 litr wody. Roztworem zalać ogórki tak, żeby były całkowicie przykryte. Słój przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Po 2 dniach ogórki są gotowe. 


Uwagi: 
Do dużego słoja wchodzi około 1,5kg ogórków i 2 litry wody. 
Ogórki muszą być świeże, twarde i jędrne. Chrzan również powinien być świeży i nie zbrązowiały. Koper natomiast może być podsuszony. 
Woda, którą zalewa się ogórki może być gorąca lub przestudzona. Nie ma to większego znaczenia, tyle tylko, że ogórki zalane gorącą wodą będą gotowe w nieco krótszym czasie.

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Och tak! ... małosolne .. niezastąpiony smak lata :) Świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Małosolne mogę zajadać na okrągło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam pytanie. Czy 40 g soli na litr wody to nie jest błąd? Zrobiłam ogórki z Twojego przepisu i są przeraźliwie słone - sądzę, że połowa tej soli w zupełności by wystarczyła. Lubię sól, solę (niestety) dużo, ale ta ilość nawet dla mnie jest nie do przełknięcia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to pomyłka :( Jest mi strasznie przykro, że z powodu tego błędu ogórki nie wyszły, do słoika lałam 2 litry wody i więc zużyłam 40g soli i stąd mi się pokiełbasiło :( Bardzo przepraszam i dziękuję za zwrócenie uwagi, już poprawiam przepis.

      Usuń