Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zapiekanka z ryżu i jabłek

By 00:02 , , ,

Dziś mam dla Was propozycję obiadu na słodko :) Zapiekanka jabłkowa to coś, co wielu osobom kojarzy się ze smakiem dzieciństwa. U mnie mama robiła zawsze taką zapiekankę z makaronem, ale tym razem wypróbowałam opcję z ryżem i przyznam, że nie potrafię stwierdzić, która bardziej mi smakuje ;) 

 



ZAPIEKANKA Z RYŻU I JABŁEK 
(4 porcje)
  • 300g ryżu, 
  • 1kg słodkich jabłek, 
  • 250ml śmietanki 30%, 
  • 2 jajka, 
  • 3 łyżki cukru, 
  • 1 łyżeczka cynamonu, 
  • 1 łyżka miękkiego masła 

 
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Nieco przestudzić, po czym wymieszać z 2 łyżkami cukru, połową śmietanki i jajkami. 
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z 1 łyżką cukru i cynamonem. 
Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Nałożyć 1/3 ryżu, połowę jabłek, następnie drugą część ryżu, jabłka i na wierzch ostatnią warstwę ryżu. Całość polać pozostałą śmietanką. Piec w 180 stopniach przez 45 minut. Po upieczeniu odstawić zapiekankę na 15-20 minut, żeby lepiej się kroiła. 


 
 
(na podstawie przepisu stąd, z moimi zmianami) 
 


Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Coś podobnego jadałam w dzieciństwie ale żeby tak smakowało musi zrobić deser mama :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy czegoś takiego nie jadłam, wygląda jak szarlotka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja mama wpadła na pomysł uproszczenia sobie wykonania takiej zapiekanki. Wsypuje ryż do brytwanki ( ew. na blaszkę). Następnie wrzuca na niego jabłka drobno pokrojone, utarte lub ugotowane, zalewamy to leciutko osoloną wodą i dolewamy mleko. Jestem cukrzykiem więc nie dodaję cukru, ale moja rodzina dosypuje sobie do smaku cukru i cukru waniliowego. Na koniec - jeśli ktoś lubi- trochę cynamonu. Wody musi być znacznie więcej niż pozostałych składników, bo ryż pęcznieje. Wstawiamy do piekarnika na ok. godz. temp. 180st.

    OdpowiedzUsuń