Obsługiwane przez usługę Blogger.

Tarta z kurkami i ricottą

By 10:10 , , , ,

Sezon na kurki powoli się kończy, więc póki jeszcze da się je kupić lub nazbierać, warto przygotować tę prostą lecz pyszną tartę. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, tak więc może pełnić rolę dania obiadowego, jak i przekąski na imprezie. Delikatne kurki i kremowa ricotta doskonale się razem uzupełniają, a ciasto francuskie stanowi idealną bazę. Polecam! 

Photobucket 

TARTA Z KURKAMI I RICOTTĄ 
1 opakowanie ciasta francuskiego, 
200g kurek, 150g ricotty, 
1 cebula, 
3 jajka, 
150ml szklanki śmietanki 18% (z kartonika), 
sól i pieprz, 
zioła prowansalskie, 
1 łyżka masła 

Kurki dokładnie oczyścić, większe pokroić. Cebulę posiekać. 
Na patelni rozgrzać masło i wrzucić cebulę. Smażyć chwilę, a gdy się zeszkli, dodać kurki. Dusić na niewielkim ogniu około 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. 
Jajka wymieszać ze śmietanką, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. 
Formę do tarty o średnicy 26cm wyłożyć ciastem francuskim, docinając ciasto i doklejając ubytki, tak żeby wypełniło foremkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 15 minut, aż spód zacznie się rumienić. Wyjąć i łyżką docisnąć wybrzuszone ciasto, żeby nadać mu z powrotem ładny kształt. 
Na zapieczonym spodzie rozłożyć kurki, a następnie za pomocą łyżeczki nałożyć ricottę. Całość zalać masą jajeczną. Piec w 180 stopniach przez około 30 minut, aż masa jajeczna się zetnie. 


(na podstawie przepisu z magazynu „Kuchnia” z moimi zmianami) 

Photobucket

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Oj niebo w gębie :-) koniecznie do wypróbowania, niech no tylko upoluję gdzieś kurki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak tylko zobaczyłam ten przepis, wiedziałam, ze muszę go wykorzystać. I wykorzystałam - tarte zrobiłam wczoraj na kolacje i muszę powiedzieć, ze to niesamowite, jak tak niewielkim nakładem pracy można uzyskać coś tak pysznego. Rozpływaliśmy się z mężem w zachwytach i dwójkę spałaszowaliśmy bezwstydnie cala tarte w kilka minut.:)

    Ola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że smakowało :) pozdrawiam!

      Usuń