Obsługiwane przez usługę Blogger.

Tajska zupa kukurydziana z krabem i jajkiem

By 12:30 , , ,

Pyszna tajska zupa, wcale nie ostra, w sam raz dla tych, którzy lubią smak owoców morza. Mięso krabowe można kupić w sklepach z orientalną żywnością w formie mrożonej lub puszkowanej. Ja użyłam mięsa zamrożonego. 
Do zupy dodaje się także jajko, które podczas mieszania powinno przybrać formę nitek – jest to charakterystyczne dla niektórych azjatyckich zup, np. dla zupy ostro-kwaśnej. Ja niestety mieszałam zbyt intensywnie łyżką i nie udało mi się uzyskać ładnych nitek. Po fakcie przypomniałam sobie, że w knajpce w której kiedyś pracowałam, wietnamski kucharz używał do tego celu nie łyżki, lecz dwóch pałeczek. 
Jednak mimo to zupa była bardzo smaczna, jeśli więc kiedyś wpadnie Wam w ręce krabowe mięso, polecam ten przepis :)  
 

\Photobucket

TAJSKA ZUPA KUKURYDZIANA Z KRABEM I JAJKIEM
(3 porcje)
1 puszka kukurydzy,
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego,
120g mięsa z kraba,
1 łyżka sosu rybnego,
1 jajko,
1 łyżka oleju,
sól i pieprz,
świeża kolendra i papryka w proszku do przybrania

Kukurydzę zmiksować blenderem – aby ułatwić sobie zadanie, można dodać trochę bulionu.
W garnku rozgrzać olej, dodać posiekany czosnek i starty imbir. Smażyć 1 minutę na niezbyt dużym ogniu. Wlać bulion i dodać zmiksowaną kukurydzę. Zamieszać i doprowadzić do wrzenia. Dodać sos rybny, mięso kraba, sól i pieprz. Zamieszać i ponownie zagotować. Jajko dokładnie roztrzepać w kubeczku, następnie stopniowo wlewać je do zupy, ciągle mieszając (najlepiej dwoma pałeczkami) tak, aby powstały nitki. Gotować na niewielkim ogniu przez 30 sekund, aż zupa lekko stężeje. Rozlać zupę do miseczek i podawać gorącą, przybraną posiekaną świeżą kolendrą i posypaną zmieloną papryką.


(przepis z książeczki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia tajska”) 

Światowe zupy

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze