Obsługiwane przez usługę Blogger.

Łosoś zapiekany z czerwonym pesto i pomidorkami

By 10:26 , , , ,

Dawno nie jadłam tak dobrego łososia. A wydawało by się, że to taki niby zwyczajny przepis... Szukałam pomysłu na szybki obiad, a że w zamrażarce trzymałam napoczęty słoiczek czerwonego pesto, przygotowanie obiadu zajęło mi raptem kilka minut. Do tak upieczonego łososia podałam lekką sałatkę i... właściwie już nic więcej nie trzeba było w ten leni, gorący dzień. 

Photobucket 

ŁOSOŚ ZAPIEKANY Z CZERWONYM PESTO I POMIDORKAMI 
(2 porcje) 
2 filety z łososia (po ok. 150g),
2 łyżki czerwonego pesto, 
1 łyżka jogurtu naturalnego, 
1 łyżka posiekanego szczypiorku, 
100g pomidorków koktajlowych, 
sól i pieprz 

Rybę umyć, osuszyć i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Oprószyć solą i pieprzem. Pesto wymieszać z jogurtem i rozsmarować na łososiu. Posypać szczypiorkiem. Na wierzch nałożyć przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe i ponownie doprawić solą i pieprzem. Piec w 200 stopniach przez 17-20 minut, w zależności od grubości filetu. Można włączyć funkcję grilla i lekko zrumienić potrawę. 


(na podstawie przepisu stąd, z moimi zmianami)

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze

  1. Ja też nie raz robiłam takiego łososia, piekąc go lub po prostu grillując na patelni grillowej. Czerwone pesto pasuje do tej ryby dużo lepiej niż zielone.

    OdpowiedzUsuń