Obsługiwane przez usługę Blogger.

Galette z morelami i pistacjami

By 00:00 , ,

Rok temu zachwyciłam się galette z jabłkami. Do tego stopnia, że postanowiłam wypróbować też wersje z innymi owocami. Tym razem padło na morele, podkręcone dodatkowo pistacjami :) 
Co mnie urzeka w galette? Niesamowita prostota oraz kruche, maślane ciasto doskonale komponujące się z owocami. No i oczywiście uroczy, rustykalny wygląd. Trudno mu się oprzeć :) 

 



GALETTE Z MORELAMI I PISTACJAMI 
  • 200g mąki, 
  • 120g masła, 
  • 1 czubata łyżka cukru pudru, 
  • 1 łyżka cukru waniliowego, 
  • 7-8 dojrzałych moreli, 
  • 3 łyżki grubo posiekanych, niesolonych pistacji,
  • 1 czubata łyżka brązowego cukru, 
  • 1 żółtko do posmarowania ciasta 

 
Masło posiekać razem z mąką na kruszonkę (można to zrobić błyskawicznie w blenderze), dodać cukier puder, cukier wanilinowy, sól, wodę i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę i schłodzić w lodówce ok. 20-30 minut.  Morele umyć, przekroić na połówki, usunąć pestki. Na stole umieścić arkusz papieru do pieczenia (wielkości płaskiej blachy, w której będziemy piec ciasto). Na papierze rozwałkować ciasto w okrąg o średnicy ok. 35-40 cm. Na środku umieścić morele (wnętrzem do góry) zostawiając ok. 8 cm margines z ciasta. Morele posypać brązowym cukrem i pistacjami. Brzegi ciasta zawinąć do środka, tak by zachodziły na owoce. Ciasto wraz z papierem delikatnie przenieść na blachę. Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym żółtkiem.  Piec w 200 stopniach, aż ciasto będzie złociste, a morele przypieczone (ok. 30 minut).  
 
 






Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Też bardzo lubię wygląd tych ciast. Połączenie moreli i pistacji wydaje się intrygujące, chociaż pewnie u mnie by nie przeszło, bo uwielbiam wyjadać pistacje same. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie - takiej tarce nie można się oprzeć. Wygląda zachwycająco :)

    OdpowiedzUsuń