Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kurczak z papryką i pieczarkami

By 10:52 , , , ,

Jeśli na zrobienie obiadu macie dosłownie 20 minut, polecam Wam tą ekspresową wersję kurczaka z warzywami. Papryki i pieczarki kroi się w trymiga, nie wymagają one również długiego duszenia. Prostota i szybkość wykonania sprawia, że lubię od czasu do czasu wracać do tego przepisu :) 

Photobucket 

KURCZAK Z PAPRYKĄ I PIECZARKAMI 
(4 porcje) 
600g filetów z piersi kurczaka, 
1 duża czerwona papryka, 
1 duża zielona papryka, 
300g pieczarek, 
2 ząbki czosnku, 
100ml śmietanki 18% do sosów (z kartonika), 
150ml bulionu drobiowego, 
1 łyżeczka mąki pszennej lub skrobi kukurydzianej, 
przyprawa złocista do kurczaka, 
zioła prowansalskie, 
sól i pieprz, 
olej do smażenia, 
natka pietruszki do posypania 

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, doprawić przyprawą do kurczaka i odstawić. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w grubą kostkę. Pieczarki oczyścić i również pokroić w dość spore kawałki. 
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić kurczaka i smażyć na dużym ogniu, aż się zrumieni. Wyjąć, zmniejszyć ogień, a na patelnię wrzucić obie papryki. Smażyć 2-3 minuty. Dodać pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć jeszcze 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Wlać śmietankę i bulion, doprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Zagotować. Mąkę lub skrobię wymieszać z małą ilością zimnej wody i wlać do sosu. Gotować chwilę, mieszając. Dodać kurczaka i gotować jeszcze 1-2 minuty, aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Na koniec posypać natką pietruszki. 

Może zainteresuje Cię również

0 komentarze