Obsługiwane przez usługę Blogger.

Cobbler ze śliwkami

By 19:00 , ,

Cobbler to amerykańsko-brytyjski deser z owoców zapieczonych pod warstwą ciasta. O ile w Wielkiej Brytanii pod słowem cobbler kryją się także wytrawne zapiekanki z mięsem, o tyle mieszkańcy USA upodobali sobie słodką, owocową wersję. Rodzajów cobblera jest bardzo wiele i w recepturach panuje spora dowolność zarówno jeśli chodzi o dobór owoców, jak i rodzaj ciasta (czasem jest dość rzadkie, a czasem bliżej mu do kruszonki). Niezależnie od tego, cobbler podaje się zawsze na ciepło. Doskonałym dodatkiem do niego jest bita śmietana albo lody waniliowe, ale i bez nich deser ten smakuje wspaniale. 
Ja przygotowałam jeden z najpopularniejszych rodzajów cobblera – ze śliwkami. Dzięki dodatkowi mielonych migdałów ciasto zyskało fajny aromat i nieco chropowatą strukturę. Myślę, że jest to przepis, który przyda się podczas długich, jesiennych wieczorów :) 

Cobbler przygotowałam w ramach wspólnego pieczenia z Gin i Lejdi :) 

Photobucket

COBBLER ZE ŚLIWKAMI
500g śliwek,
1 łyżka mąki,
70g cukru trzcinowego,
½ łyżeczki cynamonu
ciasto:
100g mąki,
30g cukru trzcinowego,
60g mielonych migdałów,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli,
szczypta mielonych goździków,
50g miękkiego masła,
60ml mleka,
1 jajko

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Śliwki umyć, przepołowić, usunąć pestki i ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Mąkę wymieszać z cukrem i cynamonem, posypać śliwki i delikatnie przemieszać.
Przygotować ciasto: w misce wymieszać mąkę, cukier, mielone migdały, sól i goździki. Dodać masło i ponownie wymieszać. W drugiej misce wymieszać mleko z jajkiem , wsypać suche składniki i całość wymieszać łyżką. Łyżką nakładać „kupki” z ciasta na śliwki.
Formę wstawić do piekarnika i piec przez 30-40 minut, aż ciasto się zarumieni. Podawać od razu po upieczeniu.


(na podstawie przepisu z blogu Kuchennymi Drzwiami)


Photobucket

Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. Jak ja uwielbiam cobbler! Dziękuję za przypomnienie o nim :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi si podoba Twoja propozycja!
    Cobblery wszelkie i kruszonki uwielbiamy...
    Sliwki swietne sa w okolicznym supermarkecie...
    Skusze sie przy najblizszej okazji!
    :)
    Dziekuje za wszpolne cobblerowanie!
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny przepis! *.*
    Taki wypiek musi być cudowny w smaku! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O mniam, wygląda wspaniale :) Podoba mi się dodatek migdałów :)

    OdpowiedzUsuń