Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pieczone kotlety mielone z cukinią

By 10:15 , , , ,

Miałam robić zwyczajne kotlety mielone, ale w ostatniej chwili zmieniłam jednak zdanie. Kotleciki upiekłam, zamiast usmażyć, dzięki czemu zrobiły się zdrowe i niskokaloryczne. Dodatek cukinii sprawił, że są miękkie i soczyste. I mimo że nie smakują jak tradycyjne mielone, to i tak zdecydowanie polecam! :) 






PIECZONE KOTLETY MIELONE Z CUKINIĄ 
(4 porcje)
500g mielonego mięsa z indyka, 
300g cukinii, 
1 jajko, 
4-5 łyżek bułki tartej, 
1 cebula, 
2 ząbki czosnku, 
1 łyżka oleju, 
zioła prowansalskie, 
sól i pieprz 



Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odcisnąć w dłoniach z nadmiaru wody i dodać do mięsa. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze pół minuty, po czym dodać całość do mięsa. Do masy wbić jajko, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodać tyle bułki tartej, żeby masa trzymała kształt. Dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej uformować 8 niedużych kotlecików. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach przez 30 minut. 






(zainspirowane przepisem stąd, z moimi zmianami)



Tydzień z cukinią

Może zainteresuje Cię również

8 komentarze

  1. Uwielbiam !! Jeszcze tak pięknie wypieczone :) Cudnie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o, będą dzisiaj lub jutro na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjne !! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Te kotlety są super! Wyprobowalam, jak szukałam co niesmazonego mogę zamrozić, żeby mieć co jesc po porodzie. Okazało się, że pomimo dodatku warzywa, mąż mi je wyjadal :-) Nasze dziecko ma już 14 miesięcy, a pieczone kotlety z cukinia jemy regularnie :-D

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie pyszne! !!! Moja 10 miesięczna córka je uwielbia :) (nie dodawalam soli)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis jest świetny i kotleciki wyszły przepyszne :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepyszne :) Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń