Makaron ze szpinakiem, krewetkami i pomidorkami
Mega pyszny i mega sycący makaron ze sporą ilością dodatków. Mamy tu i krewetki, i szpinak, i fetę, i pomidorki koktajlowe. Mimo to wszystko razem świetnie się komponuje w smaczną całość, pozostawiając błogie wspomnienie udanego obiadu ;)
MAKARON ZE SZPINAKIEM, KREWETKAMI I POMIDORKAMI
(2 porcje)
- 180g makaronu (u mnie strozzapreti),
- 150g mrożonych krewetek,
- 1 pęczek szpinaku,
- ½ małej cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- ok. 80ml mleka,
- 50g sera typu feta,
- suszona bazylia i oregano,
- 1 łyżka oliwy,
- odrobina soku z cytryny,
- sól i pieprz,
- 6-7szt. pomidorków koktajlowych
Krewetki rozmrozić, przelać wodą i osączyć. W misce wymieszać 2 łyżki oliwy, nieco soku z cytryny, szczyptę soli, pieprzu i bazylii oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Do powstałej marynaty włożyć krewetki i wstawić do lodówki na 30 minut.
Szpinak dokładnie umyć, usunąć łodyżki. Duże liście można pokroić na mniejsze kawałki.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli, dodać szpinak i drugi przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dusić do momentu, aż szpinak zwiędnie. Wlać mleko i dodać pokruszony ser. Doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano. Chwilę podgrzewać, aż ser się stopi.
W tym czasie rozgrzać drugą patelnię, wrzucić krewetki wraz z marynatą i smażyć 3 minuty.
Na patelnię ze szpinakiem wrzucić ugotowany makaron i dokładnie wymieszać. Nałożyć na talerze. Na wierzchu ułożyć krewetki, ozdobić połówkami pomidorków koktajlowych.
(zainspirowane przepisem stąd, z moimi zmianami)
4 komentarze
Mniam, co za kolory, pyszne danie:)
OdpowiedzUsuńPycha! już wiele razy robiłam i jeszcze więcej będę wracać. Uwielbiam takie jedzenie :)
OdpowiedzUsuńJaki makaron się daje? Spagetti, czy inny? Jaki jest najlepszy?
OdpowiedzUsuńDo tego dania pasuje zarówno spaghetti jak i np. tagliatelle albo penne. Ja akurat użyłam tutaj makaronu strozzapreti, ale można użyć właściwie dowolnego kształtu makaronu :)
Usuń